Na Christopher Nolan haalt ook Denis Villeneuve keihard uit naar Warner Bros.

Na Christopher Nolan haalt ook Denis Villeneuve keihard uit naar Warner Bros.

De regisseur is het absoluut niet eens met Dune op HBO Max

Christopher Nolan haalde recentelijk nog hard uit naar de beslissing van Warner Bros. om al zijn blockbusters en andere 2021-films in de Verenigde Staten tegelijkertijd in de bioscoop als zowel op HBO Max uit te brengen. Nu laat ook Denis Villeneuve van zich horen en hij is ook duidelijk geen fan.

Villeneuve neemt geen blad voor de mond. Zo liet hij in een essay, dat hij schreef voor Variety, weten dat Warner Bros de beslissing niet maakt door de liefde voor de cinema en het publiek, maar om Warner Bros' moederbedrijf, de telecomreus AT&T, te steunen, aangezien zij een gigantische schuldenberg van maar liefst 150 miljard dollar hebben. Villeneuve wil echter niet dat zijn nieuwe film, Dune, hiervoor gebruikt gaat worden.

Kritiek
Zo zegt de geliefde regisseur: ''Dune staat in het teken van cinema en het publiek, maar AT&T is bekommerd om zijn zijn eigen voortbestaan op de beurs. Omdat HBO Max tot nu toe een mislukking is, heeft Warner Bros. beslist al zijn 2021-films op te offeren in een wanhopige poging om de aandacht van het publiek te trekken''.

Villeneuve gaat nog verder en voelt zich verraden: ''Films maken is teamwerk en berust op wederzijds vertrouwen. Warner Bros. heeft echter duidelijk gemaakt dat ze niet meer tot hetzelfde team behoren. Begrijp me niet verkeerd, streaming kan geweldige dingen opleveren, maar het is niet voor grootschalige films zoals Dune gemaakt''.

Woedend
De regisseur vreest dan ook dat Dune niet goed zal gaan presteren, iets wat natuurlijk doodzonde zou zijn. Villeneuve is van plan op z'n minst nog een Dune-film te maken, maar dit kan natuurlijk alleen maar als het eerste deel een succes zal worden. Villeneuve acht die kans nu zeer klein.

''Dankzij Warner Bros. zal Dune de kans niet krijgen om te scoren aan de box-office, zal piraterij triomferen en is de Dune-franchise mogelijk ten dode opgeschreven'' vervolgt hij. ''Niet voor niets hebben we besloten Dune volgend jaar in oktober uit te brengen wanneer het vaccinatieproces al vergevorderd is en de pandemie hopelijk zelfs al achter de rug is''.

Bioscoop
''Dune is de beste film die ik ooit heb gemaakt'' schrijft hij. ''Mijn team en ik hebben er meer dan drie jaar van ons leven aan gewijd om er een unieke bioscoopervaring van te maken. Het beeld en geluid werden nauwgezet ontworpen, vóór het grote scherm''.

''Ik spreek voor mezelf, maar ik weet dat de andere 16 regisseurs die zich in dezelfde situatie bevinden er ook zo over denken als ik. Samen staan we sterk. De artiesten die films en series maken verdienen beter''.

''Ik geloof dat films altijd in de bioscopen zullen blijven verschijnen. Mensen hebben verhalen nodig, het trekt ons aan en fascineert ons. Cinema is meer dan alleen maar een business. Het is een kunst, een van de laatste vormen van zijn soort, die mensen verenigt en bij elkaar brengt. Na deze pandemie zullen de bioscopen zich opnieuw vullen met filmliefhebbers. Niet omdat de filmindustrie dat nodig heeft, maar juist omdat wij, film als een collectieve beleving, nodig hebben.''

''Lang leve de bioscoopervaring'' besluit hij.

NieuwsFilm

meest populair