Bioscopen zetten aanval in na radicale keuze voor streaming Warner Bros.

Bioscopen zetten aanval in na radicale keuze voor streaming Warner Bros.

Films Warner Bros. straks helemaal niet meer in de bioscoop?

Het lijkt een steeds minder goed plan van Warner Bros. om zijn grote bioscoopfilms in 2021 gelijk op HBO Max te zetten. Filmakers schieten uit hun slof, filmliefhebbers vrezen voor de toekomst van de bioscopen en de bioscopen zelf zien potentiële omzetten in rook opgaan.

De grote Amerikaanse ketens AMC Theatres en Cinemark Theatres gaan volgens The Hollywood Reporter per film te kijken of ze deze wel gaan vertonen. Bepaalde ketens zouden zelfs overwegen om de prijzen van de toegangskaartjes voor Warner Bros.-films sterk te verlagen, tot zelfs drie dollar.

Bioscoopfilms Warner Bros.
Ook zouden de bioscopen een groot deel van de omzet gaan opeisen, tot zelfs 80 procent. Warner Bros. zou daardoor nog amper iets overhouden aan de bioscooprelease. Normaal eisen filmstudio's in de eerste weken juist een groot deel van de omzet op, tot soms meer dan 60 procent.

Uiteraard kunnen de tegenacties van de bioscopen ook weer consequenties opleveren voor de bioscopen zelf. Warner Bros. zou kunnen besluiten om de films helemaal niet meer in de bioscoop uit te geven. En dat is waarschijnlijk ook niet wat bioscopen willen.


Filmmakers de redders in nood?
Filmmakers met een hart voor het witte doek zouden nog een grote rol kunnen gaan spelen. Recent liet de anders zo trouwe Warner Bros.-filmmaker Christopher Nolan (Inception, Tenet) weten zwaar teleurgesteld te zijn in de studio die zonder enige inspraak van de filmmakers, acteurs, financiers en co-producenten de strategiewijziging doorvoerde.

De grootste Nederlandse bioscoopketens Pathé en Vue lagen afgelopen weken al overhoop met Warner Bros. en leken het niet eens te worden over de vertoning van Wonder Woman 1984. Nog steeds is niet duidelijk of de superheldenfilm in januari wel op het Nederlandse witte doek van die ketens verschijnt.

NieuwsFilm

meest populair