Na corona is de bioscoop dé plek voor "event-films"

Steeds meer zullen bioscopen zich richten op de allergrootste films.

De afgelopen jaren was er in de bioscopen al steeds minder ruimte voor de kleinere films. Door de coronacrisis en de enorme groei van de streamingdiensten zullen ketens als Pathé, Vue en Kinepolis zich straks nog meer gaan richten op de grote "event-films".

Volgens accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) daalden de inkomsten bij de wereldwijde bioscopen met 66 procent. Streamingdiensten zagen hun omzet in 2020 verdubbelen naar bijna 90 miljard dollar. Dit blijkt uit een artikel van Entertainment Business, waarin wordt gekeken naar de toekomst van bioscopenland.

Streamingdiensten groot gevaar
In het artikel komt de Vlaamse regisseur, schrijver en presentator Jan Verheyen (Het Vonnis) aan het woord zag dat het aanbod de afgelopen maanden vooral bestond uit art-house, kleine genrefilms, komedies en jeugdfilms. De profiterende streamingdiensten ziet hij als een gevaar voor de toekomst van het witte doek.

"Nu mensen zo'n acht à negen maanden niet de gewoonte hebben gehad om naar de bioscoop te gaan, zijn ze inmiddels gewend geraakt aan streamingsdiensten als Netflix en Disney+. Zo wordt het nog een hele klus om hen weer naar de bioscoop te krijgen," aldus Verheyen.

Toekomst bioscopen: evenementen
Volgens Verheyen is er straks na de coronacrisis zeker een toekomst weggelegd voor de bioscopen: "We zullen naar de bioscoop blijven gaan voor grote evenementen, zoals de nieuwe James Bond of een andere franchisefilm. En vergeet ook niet het belang van familie-entertainment en de meerwaarde van de bioscoopervaring."

"Toch zal niet voor elke film plaats zijn in de bioscoop. Ik denk dat nog veel meer films zullen doorschuiven naar de streamingsdiensten. Kortom, de bioscopen zullen nooit meer hetzelfde zijn als voorheen," sluit Verheyen af.

NieuwsFilm

meest populair