Beroemde acteur stuurt lintje terug naar koningin Elizabeth: "Ben geen hypocriet"

Beroemde acteur stuurt lintje terug naar koningin Elizabeth: "Ben geen hypocriet"

Michael Sheen vond niet dat hij zijn koninklijke onderscheiding nog langer kon dragen.

Michael Sheen heeft een koninklijke onderscheiding die hij heeft ontvangen teruggegeven. Dat deed de Welshe acteur nadat hij zich had verdiept in de geschiedenis van Wales, zo vertelt hij in een YouTube-interview met Guardian-columnist Owen Jones.

In 2009 ontving acteur Michael Sheen (Passengers, Bloodshot) de koninklijke Order of the British Empire-onderscheiding voor zijn verdienstelijke prestaties op het gebied van drama. In een nieuw interview onthult Sheen echter dat hij deze in 2017 alweer heeft teruggegeven.

Hoe komt dat? Sheen werd dat jaar gevraagd om de Raymond Williams-lezing te houden, waarvoor hij een bijdrage had geschreven over de verovering en onderdrukking van Wales door Britse koning Edward I. Toen deze geschiedenisfeiten hem duidelijk werden, besloot hij dat hij zijn onderscheiding niet langer kon houden.

"Ik wilde niet respectloos zijn", vertelt Sheen aan Jones, "maar ik vond het hypocriet om deze te houden terwijl ik de nodige dingen te zeggen had over de relatie tussen Wales en de Britse staat in mijn lezing".

In het interview zegt Sheen verder dat hij het "pijnlijk" vindt dat de Britse troonopvolger nog altijd de titel 'prins van Wales' draagt (prins Charles is dus de huidige drager van deze titel). De acteur hoopt dat deze, gezien de geschiedenis, voortaan niet meer wordt overgedragen.

NieuwsFilm

meest populair