Netflix-film 'The Midnight Sky': Hoe kwam de wereld tot een einde?

Netflix-film 'The Midnight Sky': Hoe kwam de wereld tot een einde?

Welke ramp maakte een einde aan de menselijke beschaving?

In Netflix-film The Midnight Sky zien we de terminaal zieke wetenschapper Augustine Lofhouse wonen in een onderzoeksfaciliteit in het Poolgebied. Hij leeft daar, drie weken nadat de Aarde verwoest is door een apocalyptische ramp.

Die ramp wordt gedurende de film nooit expliciet uitgemeten. Wel zijn er een aantal subtiele hints naar de ramp die ervoor zorgde dat het helemaal mis ging met de planeet en die aanwijzigingen helpen een beeld te schetsen van wat er met de planeet gebeurd is.

Schuld van de mensen
Augustine houdt in The Midnight Sky de wereld in de gaten. We zien dat verschillende locaties te maken hebben met The Event, zoals het einde van de wereld genoemd wordt. De locaties, die in rood aangeduid worden op een wereldkaart, zijn plekken waar de lucht te maken heeft met hoge stralingsniveaus.

Die straling verspreidt zich langzaam over heel de wereld en gaat richting de locatie van Augustine. Later in de film zien we de wereld vanuit het perspectief van een groep astronauten en zien we paddenstoelwolken die zich over de wereld verspreiden.

Augustine merkt tijdens dat gesprek op dat "we niet heel goed op de wereld gelet hebben terwijl jullie weg waren". Dat wijst erop dat de ramp door de mens veroorzaakt is. Gezien de straling en de wolken, lijkt het er zomaar op dat er een kernramp plaatsgevonden heeft.

In het boek waar de film op gebaseerd is, wordt ook gehint naar een kernoorlog. In een hoofdstuk lezen we: "het laatste nieuws van de beschaving, een jaar geleden, was nieuws over oorlog". Los daarvan wordt ernaar gehint dat er mogelijk een EMP verantwoordelijk was voor de ramp.

Augustine zegt dan ook: "Ik weet dat het een fout was. Het begon met-" en daarna valt hij weg. Aangezien hij het een ramp noemt, kan het goed dat er geen oorlog was, maar dat er een EMP ergens voor zorgde dat de kernwapens van de wereld kuren vertoonde, waardoor ze tot ontploffing kwamen en de wereld eindigde.

NieuwsFilm

meest populair