Algemeen

Splendid brengt 'De Oost' niet langer uit

De controversiële oorlogsfilm heeft namelijk een nieuwe producent gevonden.

door Timothy van Damme om 15:58 in Algemeen
Distributeur Splendid Film zal De Oost niet uitbrengen in de Nederlandse bioscopen. In een persbericht melden ze dat dit toe te schrijven is aan 'een internationale deal van de producent met een nog nader te noemen partij'.

De Nederlandse oorlogsfilm zou in januari verschijnen, maar ook hier gooide Corona roet in het eten. Maar in plaats van de film te verplaatsen, verdween hij helemaal uit het schema. Nu weten we dus waarom.

Nazi's
Het is de vraag of de overstap iets te maken heeft met de controverse die rondom De Oost verscheen. De soldaten in Nederlands-Indië werden namelijk doelbewust vergeleken met nazi's.

Zo treden ze op in zwarte uniformen, die erg aan de Waffen-SS doen denken. Deze outfits werden in het echt dan ook nooit gebruikt. Ook de toevoeging van een "Hitler-snorretje" en de titel in typisch font zorgden ervoor dat er veel kritiek op de teaser kwam.

Oorlogsmisdadiger
Dat wil echter niet zeggen dat Nederland geen misstappen beging in deze oorlog. De omstreden kapitein Raymond Westerling wordt door zijn standrechtelijke executies door velen wordt gezien als oorlogsmisdadiger.

Het verhaal draait om Johan, een jonge soldaat die in 1946 wordt uitgezonden naar Nederlands-Indië. Daar moet hij voorkomen dat het land onafhankelijk wordt. Onder bevel van Raymond 'De Turk' Westerling wordt het steeds lastiger om goed van kwaad te onderscheiden.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

mcdaktari

Avatar

Krijgen we dat weer????????
Breng de film gewoon uit, al dat politiek correct gezever altijd. Wat maakt mij de kleur van het uniform nou uit, en daarbij de Duitsers hadden nou eenmaal de mooiste uniformen. Gewoon niet zo moeilijk doen en genieten van de film, is dat nou zo moeilijk?????

NieuwsFilm

meest populair