Algemeen

Critici en publiek moeten niks hebben van 'Locked Down' met Anne Hathaway

Een film die zijn eigen thema niet begrijpt, ouch!

door Arjen Rooseboom om 10:05 in Algemeen
Het leek zo'n origineel uitgangspunt, een film over een lockdown geheel opgenomen tijdens de lockdown. Toch kan Locked Down, met in de hoofdrollen Anne Hathaway en Chiwetel Ejiofor, weinig goed doen bij noch de HBO Max kijkers noch de recensenten.

Het project van regisseur Doug Liman schiet volgens velen compleet zijn doel voorbij over wat een lockdown is en waarom het bestaat. Het lijkt een haastig bedachte ongeïnspireerde rom-com-heist combinatie die vooral een subjectieve blik op de maatregel werpt. Eveneens de kijkers zelf lijken niet zo onder de indruk, want op Rotten Tomatoes staat de film op een gemiddelde magere score van een 4,1 gebaseerd op 170 ratings.

Zowel The Guardian, RogerEbert.com, Vanity Fair en The New York Times zijn het erover eens: Ondanks de ernst van de situatie (het verhaal speelt zich af in brandhaard London), beschouwen personages de lockdown universeel als een ergernis, waarbij iemand het beleid op een gegeven moment zelfs als 'krankzinnig' bespot. Er is totaal geen empathie.

Deze aangenomen opvatting is beledigend tegenover de échte zieken/doden van de pandemie. In plaats daarvan worden Hathaway en Ejiofor afgeschilderd als zielige slachtoffers in plaats van medewerkers aan een veiligheidsmaatregel om verdere ellende te voorkomen.

Lof voor acteerprestaties
Toch zijn er ook een paar positieve woorden te vinden. Entertainment Weekly, Slate en The Wrap vinden dat er weinig aan te merken valt op het spel van de hoofd- en bijrolspelers waardoor je hem nog net kan uitzitten.

Ze trekken echter allemaal hun conclusies: Natuurlijk is het volkomen acceptabel dat een Hollywoodproductie bepaalde zaken uitvergroot en een extravagante wereld weergeeft omwille van het vermaak, maar Locked Down belicht slechts één kant van de situatie en lijkt meer op een protestfilm die de frustrerende verveling van de maatregel benadrukt, zonder ook de belangrijke reden achter diens bestaan te erkennen.11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ThysRomani

Avatar

Ik heb de film niet gezien, maar ik krijg steeds meer de indruk dat het ongepast is om bepaalde films te maken.

Het is toch gewoon een fictie verhaal met waargebeurde elementen? Is het ook verdrietig dat die James Cameron een onzin verhaal heeft verteld over Jack en Rose, terwijl er zoveel échte doden waren tijdens het Titanic gebeuren?

Laten we die Cameron ook nog even aanpakken dan.

Een film is goed of slecht, maar wat mij betreft nooit ongepast. Als je het niks vind, kijk het niet.

Dit is natuurlijk compleet losstaand of de bovenstaande film goed in elkaar zit of niet. Als ik het niks vind, gaat ie erafSmiley face

centr1no

Avatar

ThysRomani "ik krijg steeds meer de indruk dat het ongepast is om bepaalde films te maken"
Alles wordt tegenwoordig langs de maatschappelijke, linkse meetlat gehouden en alles dat ook maar enigszins te bekritiseren valt wordt bekritiseerd.
De werkelijkheid mag niet meer in beeld gebracht worden zonder dat ergens expliciet vermeld wordt dat de getoonde beelden niet bedoeld zijn als voorbeeld of als 'schokkend' kunnen worden ervaren.
Zelfs fictie moet tegenwoordig voldoen aan politieke correctheid.
Nog even en iedere film krijgt een continue scrollende tekst in beeld met waarschuwingen.
Het is niet alleen bij films. Ook met name games hebben last van zogenaamde critici en recensenten die menen te moeten beoordelen of ieder klein detail niet een reden kan zijn om de boel te cancelen.

Marklar

Avatar

is deze ook tijdens de pandemie opgenomen of is het puur toeval dat een film met dit onderwerp nu uitkomt?

Fred jr

Avatar

Na 5min uitgezet.
Doelloos praten in webcams ed...

And...Action

Avatar

'...most critics have shitty taste." Maar in dit geval is het de mening van een algemeen publiek wat de doelgroep is. Als de film daar slecht valt, dan heb je een slechte film. Komt dat omdat het punt wat je wil maken niet in lijn ligt met het overgrote publiek die zich daaraan stoort, dan heb je heel graag gewoon je punt willen maken of mening willen geven zonder rekening te houden met hoe anderen daar tegenover staan of je werk niet goed gedaan. Het publiek kan er misschien niet mee eens zijn, maar als ze wel kan laten meevoeren om met het verhaal je standpunt te begrijpen, hoeft dat niet een hele storende factor of slechte film te zijn. Kan zelf juist daarom een top film zijn. Blijkbaar is dat niet gelukt met deze film als ik dat zo lees.

Thiver

Avatar

ThysRomani "Het is toch gewoon een fictie verhaal met waargebeurde elementen? Is het ook verdrietig dat die James Cameron een onzin verhaal heeft verteld over Jack en Rose, terwijl er zoveel échte doden waren tijdens het Titanic gebeuren?"

De kritiek heeft er niets mee te maken dat de film een fictief verhaal vertelt, maar enkel dat dit verhaal respectloos omspringt met de omstandigheden waarin miljoenen mensen zich momenteel begeven. Om je vergelijking door te trekken: James Cameron zou flink wat kritiek hebben geoogst als Titanic een vrolijke romcom was geweest in plaats van een romantische tragedie waarin de scheepsramp wel degelijk een invloed heeft op de afloop van het fictieve verhaal.

Sunspot

Avatar

Is gewoon hoe veel mensen (diep van binnen) denken, er moet ook geleefd worden

Kasvand

Avatar

@centr1no, tuurlijk! Ook dit is weer de schuld van links. Trieste reactie. ????‍♂️

centr1no

Avatar

@ Kasvand
Ik heb normaal geen boodschap aan links of rechts of man of vrouw, wit of zwart, hetero of homo of wat dan ook, maar het zijn overwegend 'linkse' radicalen die met het bestraffende vingertje zwabberen. Als dat niet zo is dan zie ik graag bewijzen van het tegendeel.
Ik heb het over beroepszeikers en betreurenswaardig volk dat kritiek moet hebben op alles wat in hun ogen ook maar enigszins niet correct is of waarmee ze clicks kunnen scoren.
Helaas krijgt dat volk steeds meer gehoor en zelfs politieke aanhang wat er toe leid dat er in sommige landen zelfs op bestuurlijk niveau beslissingen worden genomen en wetten worden aangenomen over wat we wel en niet mogen of moeten zeggen, hoe we ons moeten gedragen en wat we op scholen krijgen aangeleerd.
Deze hele 'beweging' begint langzaam maar zeker ernstige maatschappelijke problemen te veroorzaken. Onderzoeken zijn en worden gedaan, statistieken zijn gewoon te vinden.
Dus leg me maar eens uit waarom mijn reactie triest is.
Zeg ik iets dat niet waar is? Moet ik maar niet zeuren dat we steeds maar weer worden geconfronteerd met verzonnen haat en intolerantie terwijl die juist van die 'linksen' af lijkt te komen?

Kasvand

Avatar

@centr1no, ik zie vooral haat en intolerantie vanuit rechts.... en vervolgens datzelfde rechts dat met vingertje zwaait naar links met preken over meetlatten en politieke correctheid.

Kijk eens naar de wereldwijde politiek. De laatste pakweg 10 jaar is in vrijwel alle landen rechts opgerukt. Rechts heeft het bijna overal voor het zeggen. Toch is alles dat mis is in de wereld de schuld van links? Iets gaat héél erg mank in die redenatie waar de overgrote meerderheid van rechts zich schuldig aan lijkt te maken. Ook veelvuldig met diezelfde onzin die jij hier verkondigt: 'ik geef niks om links of rechts, maar links is evil'.... ????‍♂️

Dus ja, je verkondigt klinkklare onzin. Onderbuik sfeermakerij. Er zijn geen statistieken of onderzoeken die ook maar iets bevestigen van wat je zegt. En nee, ik heb geen onderzoeken of statistieken die dat aantonen. Iets dat er niet is kun je namelijk simpelweg niet aantonen!

centr1no

Avatar

Kasvand "Toch is alles dat mis is in de wereld de schuld van links?"
Zeg ik niet en daar gaat het niet over.
Kasvand "maar links is evil'."
Zeg ik ook niet.
Kasvand "Dus ja, je verkondigt klinkklare onzin. Onderbuik sfeermakerij. Er zijn geen statistieken of onderzoeken die ook maar iets bevestigen van wat je zegt."
Wat lul je nou? Dus het hele cancelculture-gedoe bestaat niet? Al die minderheden die allemaal speciale behandeling nodig hebben zijn niet echt? De artikelen op een filmwebsite met het continue gezeik of het kleinste detail wel of niet gepast is zijn allemaal in mijn verbeelding?

NieuwsFilm

meest populair