Oscarwinnende actrice Cloris Leachman overleden

Oscarwinnende actrice Cloris Leachman overleden

De actrice met een lange carrière in film en televisie werd 94.

In de nacht van dinsdag op woensdag is actrice Cloris Leachman op 94-jarige leeftijd overleden in haar slaap, zo heeft haar publicist bekend gemaakt. De actrice laat een roemrijke carrière achter van zeven decennia.

Voor de film The Last Picture Show uit 1971 ontving ze zowel een Oscar, alsook een beeldje van de Golden Globes en BAFTA. Daarbij is ze gedeeld recordhouder als actrice voor met de meeste Emmy-nominaties voor haar televisiewerk.

In haar lange filmcarrière zat ze in films als Butch Cassidy and the Sundance Kid en Young Frankenstein. Ook verzorgde ze vaker stemmenwerk, zoals voor onder andere The Iron Giant.

Veelzijdige en lange carrière
Leachman stond erom bekend een veelzijdige actrice te zijn. Na enkele dramatische rollen zag Mel Brooks wel wat in de actrice, waarna ze drie keer in zijn komedies te zien was. Het meest bekend als Frau Blücher uit Young Frankenstein, waarbij telkens als haar naam gezegd wordt op de achtergrond paarden hinniken.

Stoppen zat er ook nooit in voor haar. Nadat ze haar eerste rolletjes sprokkelde aan het einde van de jaren '40, bleef ze acteren tot aan haar overlijden. In 2008 deed ze zelfs nog mee aan Dancing with the Stars, als oudste deelneemster ooit. Leachman zei dat zolang men haar bleef vragen, al waren het de meest onverwachte rollen, dat ze actief zou blijven. Ze is uiteindelijk thuis in haar slaap in bijzijn van haar familie overleden.



NieuwsFilm

meest populair