Algemeen

Autistische gemeenschap haalt keihard uit naar Sia's regiedebuut 'Music'

Opnieuw komt de film onder vuur te liggen.

door Wouter Drummen om 14:48 in Algemeen
Twee maanden geleden kwam het regiedebuut Music van zangers Sia al onder vuur te liggen. Danseres Maddie Ziegler speelt hierin de hoofdrol van een autistisch meisje genaamd Music. Ziegler heeft in het echte leven echter geen autisme, dus sommigen vinden het dan ook niet kunnen dat zij de hoofdrol op zich neemt.

Sia beet toen nog van zich af door te zeggen dat ze wel heeft geprobeerd om de film te maken met een autistische hoofdrolspeelster, maar dit zou een onaangename en stresserende ervaring zijn geweest voor iedereen, aangezien de rol erg veeleisend zou zijn geweest. Er komen dan ook veel moeilijke en uitgebreide dansscenes bij kijken. Toch is er nu opnieuw keiharde kritiek.

Autistische gemeenschap
Verschillende leden van de autistische gemeenschap reageren nu eveneens behoorlijk verontwaardigd over Music. De film is in de Verenigde Staten sinds 12 februari beschikbaar op video-on-demand, maar niet iedereen is er een fan van.

Zo zegt de autitsiche criticus Matthew Rozsa: ''Music is het filmequivalent van iemand die zogezegd je vriend is en je honderd minuten lang aait en zegt dat je schattig bent''.

''Ik heb het gevoel dat de film bezorgd is om autistische mensen, maar niet naar ons luistert. Het resultaat is een van de meest groteske films die ik ooit heb gezien. Ik zat vaak met open mond naar het scherm te staren''.

Meer kritiek
Daar bleef het echter niet bij. Ook de autitische criticus Joseph Stanichar is vooral geen fan wanneer Music in de film meerdere keren gewelddadig onder dwang wordt gehouden tijdens woedeaanvallen. Hij schrijft dan ook dat deze scenes pijnlijke herinneringen aan zijn kindertijd opriepen: ''Ik moest huilen en niet op een goede manier''.

Ook schrijfster en activiste Morenike Giwa Onaiwu vindt de film maar niks: ''Volgens sommigen is elke vorm van representatie beter dan niets. Dat heb ik als vrouw en lid van de zwarte, queer en autistische gemeenschap al vaak gehoord. Ik zou echter liever hebben dat we niet vertegenwoordigd zijn dan dat we vertegenwoordigd zijn op een manier die stigmatisering in de hand werkt''.

Tot slot haalt voornamelijk The Autisticats via Twitter in een reeks berichten uit naar de film. Zo staat er o.a.: ''Maddie Ziegler's acteerprestatie is een karikatuur van autistische lichaamstaal. Ze is verontrustend, onoprecht en doet denken aan de overdreven mimiek van niet-autistische mensen die autisten en mensen met een beperking willen pesten omwille van de manier waarop we bewegen''.16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Chris23

Avatar

En astronauten moeten voortaan gespeeld worden door echte astronauten.
Maar ik snap t wel hoor;meestal als ik een (vooral amerikaanse) film kijk over iets waar ik zelf wat kaas van heb gegeten zijn de dingen waar ik wat van weet ook vaak op een vreselijke manier uit zn verband getrokken, supercliche en zit t vol tenenkrommende negatieve vooroordelen en word er een totaal vertekend beeld geschetst.

rainking

Avatar

Iets met acteurs die een rol spelen. Schijnt erg moeilijk te begrijpen te zijn.

Gigan72

Avatar

Pfffff dan wil ik ook geen nep haaien meer zien maar gewoon echte die iemand opeten Smiley face

rainking

Avatar

En nazi's die gespeeld worden door echt nazi's.

SeanDeNiro

Avatar

Ik ben er nog steeds niet overheen dat Tom Hanks geen aids heeft maar wel het gore lef had om een aids patiënt te spelen. Om nog maar te zwijgen over Arnold Scharzenegger die helemaal geen cyborg is maar wel een terminator speelt.
Ik ben zeer gekrenkt en eis financiële compensatie.

Overlord

Avatar

Ik vind the good doctor een leuke serie waarin de hoofdrol ook wordt gespeeld door een acteur zonder autisme maar wel een dergelijke rol neerzet. Je gaat hier alleen maar meer open voor staan voor mensen met een dergelijke aandoening. En zoals Sia al aangeeft is zo'n rol erg zwaar om in te vullen. Moet je dan iemand met autisme dwingen om die stress te ondergaan ?

Ereptile

Avatar

Ik heb met mensen gewerkt in het theater die autisme hebben. Bijzondere doelgroep en er is zeker mee te werken. Maar de stress van een film maken zou toch behoorlijk pittig zijn.

Er zijn zat acteurs die goed een rol van een handicap op zich hebben genomen.

kokosnoot

Avatar

De autistische gemeenschap is dus niet tevreden. Het is maar de vraag of daar altijd wat aan te doen is. Je moet maar net een acteur vinden die past bij je casting, autistisch is, en de stres ook nog aan kan. Lukt dat niet dan helaas toch een acteur.

don lukas

Avatar

Acteren.
Vertaald uit het Engels-Acteren is een activiteit waarbij een verhaal wordt verteld door middel van de uitvoering ervan door een acteur of actrice die een personage aanneemt - in theater, televisie, film, radio of elk ander medium dat gebruikmaakt van de mimetische modus.

Draven

Avatar

Acteren is inleven in een personage en het uitbeelden. Het wordt gezien als een vorm van kunst. Nu krijgen die mafkezen weer een podium om iets te uiten waarvan ze het zelf niet aankunnen.

Jeroenevertp

Avatar

Ik vind dat we Superman voortaan moeten laten spelen door iemand die écht van Krypton komt. Anders voelen mensen zonder superkrachten zich beledigd.

Ik vind dat we af moeten van een het feit dat élke keer dat er een film of serie uitkomt er wel weer iemand is die zich gepasseerd / beledigd / gediscrimineerd of wat dan ook voelt.

Soms gebeurt er in een film gewoon iets waar je het niet mee eens bent. Ik ben het niet eens met de 2e wereldoorlog. Het had nooit mogen gebeuren. Maar dat wil niet zeggen dat er geen films over gemaakt kunnen/mogen worden.

Pasgeleden stond er een stukje over Grease op deze site. De film was uitgezonden, en iedereen voelde zich beledigd. Er werd in de film tijdens een dansavond gezegd dat alle paren man/vrouw moesten zijn. (Iets wat in die tijd gangbaar was op middelbare scholen). Direct gooiden veel mensen hun vlechten los, want dat was discriminatie tegen de LBTQH gemeenschap.
Ook werd het karakter van Rizzo afgekeurd, want dit zou sletterig gedrag verheerlijken. En zo ging men nog even door !

Bekijk een film in de geest van de tijd waarin het zich afspeelt. En voel je niet bij ALLES beledigd

Arnold_FF7

Avatar

Vindt het aan de ene kant onzin, maar Hollywood en de Celebs waren zelf de eerste die zaten te roepen dat biseksueel karakter alleen mag worden gespeeld door een biseksueel. En dit ging daarna verder dat voice acteurs alleen mogen spelen wat zelf zijn. dus nu niet zeuren als je er op wordt aangesproken op Twitter als je niet hetzelfde doen.

Darthmar

Avatar

Weten ze het al van Dustin Hofman in Rain Man?

kokosnoot

Avatar

@ Darthmar Psssssst, nee dat weten ze nog niet xD

Master Of Films

Avatar

Darthmar "Weten ze het al van Dustin Hofman in Rain Man?"
Uiteraard niet. Sia is nou eenmaal de klos van deze cyberbully's die zich vervelen tijdens een pandemie.

Arnold_FF7 "En dit ging daarna verder dat voice acteurs alleen mogen spelen wat zelf zijn."
Ja nog zoiets. Daarom vind ik het zo ironisch dat Darth Vader in feite een blanke man is, maar is wel gezegend met de stem van James Earl Jones. Smiley face


NieuwsFilm

meest populair