Autistische gemeenschap haalt keihard uit naar Sia's regiedebuut 'Music'

Autistische gemeenschap haalt keihard uit naar Sia's regiedebuut 'Music'

Opnieuw komt de film onder vuur te liggen.

Twee maanden geleden kwam het regiedebuut Music van zangers Sia al onder vuur te liggen. Danseres Maddie Ziegler speelt hierin de hoofdrol van een autistisch meisje genaamd Music. Ziegler heeft in het echte leven echter geen autisme, dus sommigen vinden het dan ook niet kunnen dat zij de hoofdrol op zich neemt.

Sia beet toen nog van zich af door te zeggen dat ze wel heeft geprobeerd om de film te maken met een autistische hoofdrolspeelster, maar dit zou een onaangename en stresserende ervaring zijn geweest voor iedereen, aangezien de rol erg veeleisend zou zijn geweest. Er komen dan ook veel moeilijke en uitgebreide dansscenes bij kijken. Toch is er nu opnieuw keiharde kritiek.

Autistische gemeenschap
Verschillende leden van de autistische gemeenschap reageren nu eveneens behoorlijk verontwaardigd over Music. De film is in de Verenigde Staten sinds 12 februari beschikbaar op video-on-demand, maar niet iedereen is er een fan van.

Zo zegt de autitsiche criticus Matthew Rozsa: ''Music is het filmequivalent van iemand die zogezegd je vriend is en je honderd minuten lang aait en zegt dat je schattig bent''.

''Ik heb het gevoel dat de film bezorgd is om autistische mensen, maar niet naar ons luistert. Het resultaat is een van de meest groteske films die ik ooit heb gezien. Ik zat vaak met open mond naar het scherm te staren''.

Meer kritiek
Daar bleef het echter niet bij. Ook de autitische criticus Joseph Stanichar is vooral geen fan wanneer Music in de film meerdere keren gewelddadig onder dwang wordt gehouden tijdens woedeaanvallen. Hij schrijft dan ook dat deze scenes pijnlijke herinneringen aan zijn kindertijd opriepen: ''Ik moest huilen en niet op een goede manier''.

Ook schrijfster en activiste Morenike Giwa Onaiwu vindt de film maar niks: ''Volgens sommigen is elke vorm van representatie beter dan niets. Dat heb ik als vrouw en lid van de zwarte, queer en autistische gemeenschap al vaak gehoord. Ik zou echter liever hebben dat we niet vertegenwoordigd zijn dan dat we vertegenwoordigd zijn op een manier die stigmatisering in de hand werkt''.

Tot slot haalt voornamelijk The Autisticats via Twitter in een reeks berichten uit naar de film. Zo staat er o.a.: ''Maddie Ziegler's acteerprestatie is een karikatuur van autistische lichaamstaal. Ze is verontrustend, onoprecht en doet denken aan de overdreven mimiek van niet-autistische mensen die autisten en mensen met een beperking willen pesten omwille van de manier waarop we bewegen''.



NieuwsFilm

meest populair