Golden Globe-organisatie één week voor ceremonie van corruptie beschuldigd

Golden Globe-organisatie één week voor ceremonie van corruptie beschuldigd

Er schijnt niet veel te kloppen van de Hollywood Foreign Press Association...

Slecht nieuws voor de Golden Globes. De organisatie achter de Golden Globes, de Hollywood Foreign Press Association, is namelijk beschuldigd van corruptie één week voor ceremonie.

In de LA Times wordt de HFPA beschuldigd van corruptie, nadat de Noorse journaliste Kjerstie Flaa een rechtszaak aanspande. Zij beweert dat de HFPA zich opstelt als een 'kartel' en dat het gekwalificeerde kandidaten, zoals Flaa zelf, weert. Het zou volgens Flaa dan ook gaan om een 'monopolie op perstoegang' dat zijn leden op 'ongepaste wijze compenseert'.

Resultaat
Ondanks het feit dat de rechtszaak werd verworpen, volgden er snel soortgelijke beschuldigingen, zelfs van zowel voormalige als huidige HFPA-leden. Ook andere mensen in de entertainmentsector zeggen dat het niet helemaal klopt.

''Het is jammer dat de rechtszaak werd verworpen'' zegt een anoniem HFPA-lid aan de LA Times, die met meer dan vijftig mensen uit de entertainmentsector sprak. ''We zijn een archaïsche organisatie en hebben nood aan druk van buitenaf om te veranderen''.

Geld
Als non-profitorganisatie moet de HFPA in goede doelen binnen de entertainmentsector investeren. Volgens de LA Times gebeurt dat wel, maar wordt in vraag gesteld hoe wettig de organisatie is en hoe gekwalificeerd zijn leden zijn.

Zo compenseert de HFPA regelmatig zijn leden omdat ze in een comité zetelden of een bepaalde taak uitvoerden, maar meerdere experts melden nu dat dit niet volgens de regels van de Amerikaanse belastingwetgeving gaat. Bovendien zou de HFPA in het fiscale jaar 2020 bijna 2 miljoen dollar aan zijn leden hebben uitbetaald, ruim dubbel zoveel dan drie jaar eerder.

Aan inkomsten heeft de organisatie alvast geen gebrek. In 2020 alleen al bracht de Golden Globes-ceremonie, die elk jaar op de Amerikaanse zender NBC wordt uitgezonden, 27,4 miljoen dollar op.

''Het idee om het geld van NBC te investeren in goede doelen zoals onderwijs en filmrestauratie is prachtig'' zegt een ander HFPA-lid, die eveneens anoniem wil blijven. ''Nu heerst binnen de organisatie echter het idee om het geld in eigen zak te steken. Het is schandalig!''

Kritiek
Niet alleen hierover werd gesproken. Er kwam namelijk ook kritiek op de onlangs aangekondigde Golden Globes-nominaties. Zo kreeg Sia's regiedebuut, Music, er twee, waaronder zelfs die voor Best Picture, terwijl deze film erg controversieel is onthaald.

Ook vonden sommige mensen het vreemd dat de serie Emily in Paris eveneens twee nominaties kreeg, nadat dertig HFPA-leden tijdens de opnames een luxueus persmoment in Frankrijk bijwoonden, waardoor het erop lijkt dat de HFPA zich om heeft laten kopen.

Een ander anoniem HFPA-lid zegt dat dit wel kan kloppen: ''Het is logisch dat hier veel kritiek op kwam. Die serie hoort op geen enkel top lijstje te staan. Het is een ander voorbeeld dat verandering nodig is. Als we zo doorgaan, zijn we niet meer serieus te nemen''.

I May Destroy You, de serie die sterk werd onthaald en waarvan werd verwacht dat deze op z'n minst meerdere nominaties zou krijgen, liet de HFPA echter volledig links liggen.

NieuwsFilm

meest populair