Algemeen

Actrice Kate Hudson reageert op controverse rond Sia's 'Music'

De film kwam de laatste paar maanden vaker onder vuur te liggen.

door Wouter Drummen om 17:58 in Algemeen
Sia is natuurlijk voornamelijk bekend als zangeres, maar ze heeft ook nu haar eigen film gemaakt, genaamd Music. Helaas is deze niet door iedereen even goed onthaald. Nu reageert een van de hoofdrolspelers, Kate Hudson, op de kritiek.

Twee maanden geleden kwam Sia's regiedebuut Music al onder vuur te liggen. Danseres Maddie Ziegler speelt hierin de hoofdrol van een autistisch meisje genaamd Music. Ziegler heeft in het echte leven echter geen autisme, dus sommigen vinden het dan ook niet kunnen dat zij de hoofdrol op zich neemt.

Autistische gemeenschap
Een week geleden was het weer raak. Verschillende leden van de autistische gemeenschap lieten zich toen ook behoorlijk kritisch over Music uit. Sia beet al eerder van zich af en nu doet Kate Hudson dat ook.

Zo zegt Hudson: ''Als mensen de film zien, zullen ze beseffen hoeveel liefde en tact erin is gekropen. Het is jammer dat sommige mensen aanstoot nemen aan Maddie's casting''.

''Het autismespectrum is heel breed. We zouden meer moeten praten over hoe we het op een representatieve manier kunnen benaderen''.

''Met Music willen we gewoon een goed en mooi verhaal vertellen. Het is zeker niet onze bedoeling om iemand te beledigen. Mocht dat toch het geval zijn, dan is het aan ons om te luisteren naar de mensen die zich gekrenkt voelen''.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

centr1no

Avatar

Het is zeker niet onze bedoeling om iemand te beledigen. Mocht dat toch het geval zijn, dan is het aan ons om te luisteren naar de mensen die zich gekrenkt voelen.
Euh nee. Het probleem ligt bij degenen die zich 'gekrenkt' voelen. Is het normaal dat je je gekrenkt voelt omdat een niet autistisch acteur een autistisch personage speelt? Hoe is het negatief dat dit gebeurt en hoe treft dit hun persoonlijk?
Al die gekrenkte mensen moeten eerst maar eens bij zichzelf nagaan of ze niet een beetje te gevoelig zijn.

Sunspot

Avatar

Is gewoon welvaart, te veel gezeik van mensen die een minderheid vormen.

Dat is het kwalijke ook van de media, die creeren zelf de stormen, die nieteens zouden moeten bestaan,of zo zwak dat het geen storm is.

Sowieso stormen die snel liggen weer, voorbij, wantgaat nergens over.

Luizelgespuizel

Avatar

Denk dat het probleem meer de uitbeelding van autisme is die wel vaker in de media kant nog wal slaat. Dat het gespeeld wordt door iemand die geen autisme heeft is het probleem niet eens. Heeft waarschijnlijk meer met de onkunde van Sia te maken dan de actrice zelf.

Master Of Films

Avatar

Luizelgespuizel "Denk dat het probleem meer de uitbeelding van autisme is die wel vaker in de media kant nog wal slaat."
Goed punt.

Echter ik heb niks vernomen met klachten over Rain Man & Bruce Willis Mercury Rising. Dat wil niet zeggen dat ze deze klachten wel kunnen bestaan. Maar men moet ook niet doorslaan dat Sia een echte autistisch actrice had moeten inhuren. Ik had begrepen dat de rol hiervoor te zwaar zou zijn.

centr1no

Avatar

Luizelgespuizel "Denk dat het probleem meer de uitbeelding van autisme is die wel vaker in de media kant nog wal slaat."
Is dat echt zo?
Rain Man heeft misschien de ongeïnformeerde massa laten denken dat autisten een soort superkracht hebben maar afgezien van de meestal overduidelijk fictieve films en series worden autisten volgens mij best realistisch neergezet.
Het zijn overigens de autisten zelf die als eerste zullen zeggen dat het spectrum van 0 tot 100 gaat en niet iedere autist hetzelfde is.
Dit artikel geeft behoorlijk wat meer info.
[url=https://ew.com/movies/sia-music-movie-autism-controversy[/url]
Degene die klaagt is een stichting die zich gepasseerd voelt. Ze hebben de film niet gezien en concluderen een eind weg puur gebaseerd op dat de actrice niet autistisch is en dat zij niet geraadpleegd zijn. Wat ze zowat letterlijk zeggen is dat Sia hun had moeten laten bepalen welke acteurs er geschikt waren en hoe die zich moesten gedragen in de film.

Luizelgespuizel

Avatar

Op Twitter en in de trailer zitten een aantal beelden in waarin mensen met een autisme stoornis toch wel een conclusie kunnen trekken dat het verkeerd word getypeerd. Ik haat het om dit te zeggen maar het komt nogal stereotyperend over en Sia had misschien beter meer onderzoek kunnen doen naar autisme of het meer in samenspraak moeten maken met mensen met een stoornis. Dat het door een meisje zonder autisme gespeeld word is nogmaals denk ik echt het probleem niet.

Als de ophef echt is ontstaan door het feit dat de actrice geen autisme heeft vind ik het nogal onzin en jammer dat mensen daarom ophef maken. Maar ik denk niet dat het daar aan ligt gezien de beelden die van deze film rond circuleren.

Tropic Thunder maakte jaren geleden al grappen om het feit dat als je de rol speelt met iemand die een stoornis heeft je Oscar bait bent. In die film maakten ze er grappen over, you never full go retard etc maar dat is naar mijn inziens een stuk respectvoller dan hoe deze film gezien de beelden er mee omgaat. Tropic Thunder maakt letterlijk een persiflage van mensen met down (?) syndroom en Sia probeert hier een serieuze film van te maken.

centr1no

Avatar

Luizelgespuizel "een aantal beelden in waarin mensen met een autisme stoornis toch wel een conclusie kunnen trekken dat het verkeerd word getypeerd."
Is dat zo?
Volgens mij niet echt. En daarbovenop zijn ze (volgens eigen zeggen) allemaal verschillend. Waarom is deze dan verkeerd?
Luizelgespuizel "het komt nogal stereotyperend over"
Veel autisten gedragen zich typisch autistisch. Maar een acteur mag niet als een typisch autist acteren? Dat is stereotypisch.
Dus wat is het dan als een autistisch acteur een autist speelt?

Ik kan helaas de link niet meer aanpassen, maar lees aub het artikel dat ik vermeld.

Luizelgespuizel "mijn inziens een stuk respectvoller dan hoe deze film gezien de beelden er mee omgaat"
Je trekt conclusies uit een paar seconden aan beeldmateriaal. Ik haal of voel uit die paar beelden geen gebrek aan respect.

NieuwsFilm

meest populair