Onderzoek: Netflix produceert meest diverse en inclusieve films en series van heel Hollywood

Toch heeft de streamingdienst nog een slag te slaan.

Jeffrey Kouters 1 maart 2021 13:18 in Algemeen
Netflix presteert op het gebied van diversiteit en inclusiviteit gemiddeld beter dan de traditionele Hollywoodstudio's. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië.

Voor deze studie hebben onderzoekers van die universiteit 126 films en 180 series op Netflix bekeken die in de periode 2018-2019 zijn uitgebracht. Deze werden vergeleken met de 100 best presenterende films aan de box office uit diezelfde periode.

De streamingdienst blijkt onder meer koploper als het gaat om de representatie van vrouwen. Zo werd meer dan de helft van alle hoofdrollen in de onderzochte content vertolkt door vrouwen.

Het aantal hoofdrollen gespeeld door minderheden nam tussen 2018 en 2019 significant toe, maar nog niet elke groep wordt even goed vertegenwoordigd. Zo bevatten de meeste films en series nog altijd geen personages met een Latijns-Amerikaanse achtergrond.

Op het terrein van lhbti-representatie is industriebreed nog een slag te slaan. Netflix scoort op dat gebied vergelijkbaar met de traditionele studio's. Slechts in 5,3 procent van alle content had een lhbti-personage een hoofdrol, terwijl 12 procent van de Amerikaanse samenleving zich als zodanig identificeert.

Ook worden met mensen met een beperking nog altijd ondervertegenwoordigd op beeld, al is er de laatste tijd meer aandacht hiervoor.

Achter de camera doet Netflix het beter qua diversiteit dat zijn concurrenten. Zo brengt de streamingdienst de meeste content uit geproduceerd door vrouwen.

In een reactie op het onderzoek heeft Netflix laten weten zich in te blijven zetten voor een meer diverse en inclusieve industrie.

NieuwsFilm