China boycot de Oscars vanwege twee genomineerde films

'Do Not Split' en 'Nomadland' zorgen ervoor dat de Oscars in China niet uitgezonden zullen worden.

Eerder deze week werden de Oscarnominaties bekend gemaakt, maar deze zijn niet erg goed in de smaak gevallen bij China. De Chinese overheid heeft alle lokale media nu zelfs verboden om in 2021 live verslag van de Oscars uit te brengen.

De reden hiervoor? Twee genomineerde films zijn China in het verkeerde keelgat geschoten, namelijk Do Not Split en Nomandland.

Waarom
Do Not Split kreeg een Oscarnominatie voor Beste Korte Documentaire. De film gaat over de strijd van Hongkong tegen inmenging van de Chinese overheid, waar geen al te best beeld van wordt neergezet.

Ondanks het feit dat in Nomadland geen negatief beeld van China weergeeft, wordt deze film eveneens geboycot. De film kwam in China al onder vuur te liggen, aangezien regisseuse Chloé Zhao vorig jaar nog zei dat de Verenigde Staten nu haar thuis is, waardoor sommigen vermoeden dat ze geen Chinees paspoort meer heeft.

In een ander interview, dat alweer uit 2013 stamt, noemde ze China een "land van leugens". Genoeg reden dus voor de propaganda-afdeling van de Chinese Communistische Partij om de Oscars van dit jaar te boycotten. Chinese media mogen enkel en alleen verslag over 'niet controversiële awards' uitbrengen.

NieuwsFilm

meest populair