BBC: "Idris Elba's Luther komt niet 'zwart' genoeg over"

BBC: "Idris Elba's Luther komt niet 'zwart' genoeg over"

BBC-diversity chief Miranda Wayland moet zorgen voor diversiteit maar doet het tegenovergestelde...

Het komt vandaag de dag wel vaker voor dat problemen rondom een huidskleur of 'whitewashing' worden aangekaart in films en series. De BBC-diversity chief, Miranda Wayland, is aangesteld om zulke problemen op te lossen, maar zorgt nu zelf voor wat ophef. Zij beweert namelijk dat Idris Elba's Luther niet geloofwaardig genoeg overkomt, omdat hij niet 'zwart' genoeg is.

Zo zegt Wayland: ''Het is een heel belangrijke serie, en het is geweldig om te zien wat voor een succes het is, maar het is niet erg authentiek. Luther heeft bijvoorbeeld namelijk geen zwarte vrienden en eet geen Caribische gerechten. We moeten het dan ook geloofwaardiger maken''.

Intentie
Ondanks het feit dat Luther dan misschien volgens Wayland niet 'authentiek' aanvoelt, liet BBC weten enorm trots te zijn op de serie. Tussen 2010 en 2019 verschenen 5 seizoenen. Deze werden allemaal sterk onthaald. Elba's Luther krijgt dan ook zijn eigen solofilm, iets waar de acteur het gisteren nog over had.

Afgelopen jaar liet BBC weten ongeveer 112 miljoen pond te willen gebruiken voor projecten waarin diversiteit een belangrijke rol speelt. Ook zal een groot gedeelte van de cast- en crew-leden van verschillende afkomst zijn.

Kritiek
Wayland's bericht werd lang niet door iedereen even goed onthaald. Zo vragen de nodige fans zich af of het dan beter zou zijn geweest als Luther een stereotype-personage zou zijn geweest, iets wat hoogstwaarschijnlijk juist voor meer problemen of ophef zou hebben gezorgd. Zie hieronder een handjevol berichten die tegen Wayland's uitspraken ingaan.









NieuwsFilm

meest populair