Disney aangeklaagd over de rechten op de 'Predator'-franchise

Disney aangeklaagd over de rechten op de 'Predator'-franchise

De bedenkers willen de filmrechten terug.

Scenarioschrijvers Jim en John Thomas hebben Disney aangeklaagd. Zo hopen de twee de rechten op de Predator-franchise terug te krijgen. Die begon met hun film uit 1987 en wordt nu door Disney voortgezet.

Predator verwerd al snel tot een grote franchise, met meerdere vervolgfilms, crossovers met Alien, boeken en videogames. En er wordt al een tijdje gewerkt aan een reboot, waarvan Dan Trachtenberg de beoogd regisseur is. Maar er is een hobbel die genomen moet worden.

Disney aanklagen
De broers Thomas hebben Disney aangeklaagd. Dat bedrijf kreeg de Predator-franchise in handen nadat het 20th Century Fox overnam. De broers vinden dat de rechten niet zomaar overgedragen hadden mogen worden, en beroepen zich daarvoor op een van de Amerikaanse regels rond auteursrecht.

Dat de twee Disney nu aanklagen, heeft te maken met een bepaalde periode van tijd die verstreken moet zijn voor auteurs. In het geval van Predator lijkt die periode 35 jaar te beslaan. In reactie op de aanklacht, heeft Disney's 20th Century nu ook een zaak aangespannen om de rechten juist in handen te kunnen houden.

Voordat er een nieuwe film in de franchise komt, zal Disney dus nog een paar hobbels moeten nemen.

NieuwsFilm

meest populair