'De Oost': De moeite van het kijken waard?

We zetten de eerste recensies voor je op een rij.

Vanaf morgen kan je De Oost streamen op Amazon Prime Video, de nieuwe film van regisseur Jim Taihuttu. Met dit project duikt hij in de Nederlandse dekolonisatie van Indonesië en de vele gruweldaden die daar gepleegd zijn.

De volgen de Nederlandse soldaat Johan (Martijn Lakemeier) die samen met honderdduizend anderen naar Indonesië wordt gestuurd om orde op zaken te stellen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog die daar woedde. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische kapitein Westerling, bijgenaamd de Turk (Marwan Kenzari). Wanneer de oorlog escaleert en de Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

De recensies
AD: "De filmische klasse druipt er in elk geval vanaf, de sfeer is broeierig en het acteerwerk subliem. Maar een meesterwerk is het zeker niet." Dat lijkt volgens recensent Gudo Tienhooven vooral te liggen in bepaalde keuzes die Taihuttu maakt rond hoofdpersoon Johan en de manier waarop hij die onderbouwt.

Want: "De Oost [is] een enorm indrukwekkende film die eindelijk laat zien wat er óók in Indonesië is gebeurd tijdens de onafhankelijkheidsoorlog."

De Volkskrant: "De groots opgezette, ambitieuze derde film van Taihuttu (Rabat, Wolf) culmineert in een nietsontziende verbeelding van een van de zwartste bladzijden in de Nederlandse geschiedenis."

NRC: "De Oost , over de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië, komt traag op gang, maar dan is het ook holderdebolder. Toch is het een tijdige, knappe film over onze weggemoffelde dekolonisatie."

NieuwsFilm

meest populair