Oproep tot boycot Nederlandse oorlogsfilm 'De Oost'

Sinds donderdag staat het drama op Amazon Prime Video.

Op FilmTotaal kreeg de Nederlandse oorlogsfilms De Oost een mooie vier sterren van recensent Thierry Verhoeven. Nu blijkt niet iedereen het eens te zijn met het verloop van de film.

En dat is niet raar, aangezien het de eerste Nederlandse speelfilm over de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd. Een gevoelig onderwerp. Palmyra Westerling, dochter van de omstreden kapitein Raymond Westerling, roept op de film en het bijbehorende lesmateriaal te boycotten.

Critici uit de Indische en Molukse gemeenschap vinden dat in de film een onjuist en eenzijdig beeld wordt geschetst. Palmyra Westerling noemt de film een "sensatiefilm" en een "extreem voorbeeld van geschiedvervalsing". "Over de rug van mijn vader worden feiten verdraaid en onwaarheden verkondigd," schrijft ze in de open brief.

Open brief: boycot film en lesmateriaal
Palmyra Westerling doet in haar open brief een beroep op de normen en waarden van Nederlanders. Ze roept op het lesmateriaal niet te gebruiken en de film en het boek waarop deze is gebaseerd te boycotten.

"Geschiedvervalsing in de vorm van lesmateriaal, en feitelijke onwaarheden doorgeven aan de volgende generatie!? Is dat waar ons land naar toe gaat? Waar is onze ethiek gebleven?" schrijft Palmyra.

Je kunt de complete open brief van uiteraard rustig nalezen. Hieronder de trailer voor de film van regisseur Jim Taihuttu (Wolf, Rabat).



NieuwsFilm

meest populair