J.J. Abrams over gebrek aan 'Star Wars'-planning: heeft hij het verkeerd aangepakt?

J.J. Abrams over gebrek aan 'Star Wars'-planning: heeft hij het verkeerd aangepakt?

J.J. Abrams vertelt over zijn manier om Star Wars-vervolgen te maken en of die nou gewerkt heeft.

J.J. Abrams regisseerde zowel The Force Awakens als The Rise of Skywalker, twee van de drie Skywalker-films. Maar een van de grote kritiekpunten op de films is het gebrek aan planning. In hoeverre kan Abrams zich daarin vinden?

Het probleem van de trilogie leek met name te zijn dat twee visies clashten: die van Abrams en die van Rian Johnson (met The Last Jedi). Beiden dachten heel anders over Star Wars, waardoor de laatste film enigszins terug kwam op bepaalde plotpunten en ideeën uit The Last Jedi. Het zorgde voor een rommelige franchise.

Beginnen met een plan
Collider sprak met Abrams en vroeg hem of de laatste drie hoofdstukken van de Skywalker Saga niet beter waren geweest als vanaf het begin een plan gemaakt zou zijn.

"Ik heb aan een aantal projecten gewerkt, die vanaf het begin een duidelijk idee hadden en een richting waar het heen moest gaan. Soms is het dan een acteur die je ontmoet, andere keren een relatie die niet zo goed werkt als 'ie geschreven staat en dingen waarvan je denkt: dit is een klein moment, of dit personage doet maar één keer mee, waardoor alles op de schop moet," aldus Abrams.

Hij gaf vervolgens nog heel wat voorbeelden van dingen die niet werken zoals gepland. "Je weet nooit hoe iets uitpakt. Het hebben van een plan is superbelangrijk, anders weet je niet wat je opbouwt, en weet je niet waar je nadruk op moet leggen. Als je het onvermijdelijke van het verhaal niet weet, dan word je nooit beter dan je laatste scène of je laatste grap; je wil juist opbouwen naar iets onvermijdelijks."

Zo klinkt het alsof Abrams dus toch wel liever een plan had gehad voordat hij aan de slag was gegaan. Les geleerd dan maar?

NieuwsFilm

meest populair