Featured

'Loki' schept weer een nieuw plotgat in 'Avengers: Endgame'

Het tijdreizen zit niet zo lekker in het Marvel-universum.

door Jim Pedd om 22:30 in Featured
De eerste twee afleveringen van Loki hebben geprobeerd te laten zien dat alles wat we zagen in Avengers: Endgame paste binnen de regels van de Time-Keepers en de TIme Variance Authority.

Maar het lijkt erop dat bepaald niet elke verhaallijn helemaal werkt. Zo was het al vreemd dat Loki een crimineel werd nadat hij ontsnapte met de Tesseract. Dat moest wel gebeuren omdat Captain America op die manier de Pym Particles kreeg die hij nodig had om de Infinity Stones terug te brengen. En na aflevering 2 lijkt het erop dat het idee dat Cap terug in de tijd kon reizen om alles te repareren, nog wat meer uitleg behoeft.

Toch een plotgat
De introductie van de Time-Keepers leek een handige manier om te laten zien dat tijdreizen kan, zolang het maar past binnen wat zij als 'acceptabel' zien. Het was ook een slimme en handige manier om de plotgaten van Avengers: Endgame te dichten.

Maar onvermijdelijk leidde dat tot de vraag waarom Loki direct een oorlogscrimineel genoemd werd, terwijl de time heist niet mogelijk was zonder hem. De Avengers die hun doel behaalden, paste toch binnen wat de TVA acceptabel vond en als dat nou nodig was om dat te realiseren?

Nog een vraag
Belangrijker nog, geeft de tweede aflevering aanleiding voor nog een vraag. Mobius en de TVA leggen uit dat je niet terug in de tijd kan reizen om een nexus-event ongedaan te maken. De tijdlijn wordt namelijk onstabiel op het moment van die gebeurtenis. Een regel die nodig is, omdat de serie anders zijn dramatische spanning zou ontberen.

Maar het maakt het tijdreizen van Cap zo'n beetje onmogelijk. Het verwijderen een Infinity Stone uit een tijdlijn maakt die volgens de Ancient One per definitie instabiel. Precies die nexus-events maken ook dat de TVA jagers stuurt om afsplitsende tijdlijnen (zoals die van Loki na zijn ontsnapping in 2012) ongedaan te maken.

Dat een nexus-event de tijdlijn dusdanig instabiel maakt, dat je het niet nog eens kan bezoeken voor die gebeurtenis, maakt ook dat de medewerkers van de TVA altijd aan het opruimen zijn na een nexus-event en ze niet kunnen voorkomen.

Helaas betekent dit, dat Cap die terug in de tijd gaat om de Stones terug te brengen, dus ook dat er iets mis gaat met het opruimen van de afgesplitste tijdlijnen. Dat Cap geen tijdcrimineel is en Loki wel, is zo bezien wat oneerlijk.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

centr1no

Avatar

Zucht.
Heb nog niks van Loki gezien en als ik deze warboel lees gaat dat ook niet gebeuren.
Waarom konden ze dat tijdrijsgedoe niet gewoon met rust laten?

chefry1983

Avatar

Waarom moet iedereen toch zo het mcu uitpluizen op fouten. Er zitten fouten in, nou en

RogueWon

Avatar

Ja ik snap dat gemierenneuk ook niet. Het is een fictieve verhaal met superhelden en tijdreizen om mensen te vermaken. Wil je leren over wat wel of niet kan met theoretisch tijdreizen, dan kan je beter eoa academisch boek erbij pakken.

Novarellum

Avatar

@centr1no je kan het rustig kijken hoor. Het is alleen filmtotaal.nl die het tijdreizen helemaal kapot analyseert. Daar heb je bij het kijken van Loki totaal geen last van!

Hoverlicious

Avatar

Idd. En het is een goede serie, zeker voor de Marvel fans.

Hiss

Avatar

Na 2 afleveringen waarvan bijna 50% van de speeltijd in het teken staat van niet kloppende tijdreistheori├źn proberen uit te leggen, begin ik toch wel een beetje last te krijgen van Loki-moeheid.
Er klopt helemaal niets van, wat me op zich geen probleem lijkt in het Marvel universum. Het zou fijner zijn als de makers zich daarbij neergelegd hadden en zich meer op andere zaken gefocust hadden, zoals een leuk verhaal vertellen.

Marty Mcfly

Avatar

Ik zou er allemaal niet te veel bij stilstaan. De eerste twee afleveringen waren goed te pruimen en naar mijn mening stukken beter dan WandaVision en TFATWS.

centr1no

Avatar

@ Novarellum
Filmtotaal analyseert helemaal niks. Het is een vertaling van een artikel op Screenrant.com.
Ik heb een enorme hekel aan dingen als tijdreizen in films als ze het proberen uit te leggen of intelligent over proberen te doen.
Als ze het gewoon dom houden is er niets aan de hand maar met shit zoals het in het MCU wordt toegepast vraag je er om dat mensen er over door gaan denken.

Master Of Films

Avatar

RogueWon "Wil je leren over wat wel of niet kan met theoretisch tijdreizen, dan kan je beter eoa academisch boek erbij pakken."
Nah, je moet gewoon de Marvel comics lezen. Dankzij de comic nerds die hier zich bevinden heb ik mij laten onderwijzen dat Lady Thor een vrouw is. Althans als ik op hun woorden moet gaan geloven.

TheOtherOne343

Avatar

Haar naam is letterlijk 'LADY Thor'.

Coola

Avatar

Screenrant is screenrant en over-analyseert weer eens veelste veel. Loki probeert op een juiste manier uitleg te geven over hoe tijd reizen werkt in het MCU.

RogueWon

Avatar

JA MOF, haar naam is letterlijk LADY Thor. Net als een LADYboy!

Master Of Films

Avatar

Ik neem de hypothese van RogueWon aan. Dat is iemand met een werkende brein. Smiley face

Thor is een mannelijke naam.

The name Thor is a boy's name of Norse origin meaning "thunder". Thor, the powerful name of the Norse god of thunder, strength and rain, would make a bold statement.


En hiermee is LADY Thor eigenlijk LADYboy. Duidelijk een type genderfluide. Net zoals Loki.

Thanks RogueWon. De puzzel is compleet.
Nu nog het tijdreizen uitpluizen.

GreenHornet

Avatar

MCU word te ingewikkeld hou het lekker dom

Vleeshaak

Avatar

Dat tijdreizen van Cap is helemaal niet onmogelijk, er wordt duidelijk gezegd dat alle acties van the Avengers pasten in de geplande tijdlijn. Geen plotgat dus.

NieuwsFilm

meest populair