'Loki' schept weer een nieuw plotgat in 'Avengers: Endgame'

'Loki' schept weer een nieuw plotgat in 'Avengers: Endgame'

Het tijdreizen zit niet zo lekker in het Marvel-universum.

De eerste twee afleveringen van Loki hebben geprobeerd te laten zien dat alles wat we zagen in Avengers: Endgame paste binnen de regels van de Time-Keepers en de TIme Variance Authority.

Maar het lijkt erop dat bepaald niet elke verhaallijn helemaal werkt. Zo was het al vreemd dat Loki een crimineel werd nadat hij ontsnapte met de Tesseract. Dat moest wel gebeuren omdat Captain America op die manier de Pym Particles kreeg die hij nodig had om de Infinity Stones terug te brengen. En na aflevering 2 lijkt het erop dat het idee dat Cap terug in de tijd kon reizen om alles te repareren, nog wat meer uitleg behoeft.

Toch een plotgat
De introductie van de Time-Keepers leek een handige manier om te laten zien dat tijdreizen kan, zolang het maar past binnen wat zij als 'acceptabel' zien. Het was ook een slimme en handige manier om de plotgaten van Avengers: Endgame te dichten.

Maar onvermijdelijk leidde dat tot de vraag waarom Loki direct een oorlogscrimineel genoemd werd, terwijl de time heist niet mogelijk was zonder hem. De Avengers die hun doel behaalden, paste toch binnen wat de TVA acceptabel vond en als dat nou nodig was om dat te realiseren?

Nog een vraag
Belangrijker nog, geeft de tweede aflevering aanleiding voor nog een vraag. Mobius en de TVA leggen uit dat je niet terug in de tijd kan reizen om een nexus-event ongedaan te maken. De tijdlijn wordt namelijk onstabiel op het moment van die gebeurtenis. Een regel die nodig is, omdat de serie anders zijn dramatische spanning zou ontberen.

Maar het maakt het tijdreizen van Cap zo'n beetje onmogelijk. Het verwijderen een Infinity Stone uit een tijdlijn maakt die volgens de Ancient One per definitie instabiel. Precies die nexus-events maken ook dat de TVA jagers stuurt om afsplitsende tijdlijnen (zoals die van Loki na zijn ontsnapping in 2012) ongedaan te maken.

Dat een nexus-event de tijdlijn dusdanig instabiel maakt, dat je het niet nog eens kan bezoeken voor die gebeurtenis, maakt ook dat de medewerkers van de TVA altijd aan het opruimen zijn na een nexus-event en ze niet kunnen voorkomen.

Helaas betekent dit, dat Cap die terug in de tijd gaat om de Stones terug te brengen, dus ook dat er iets mis gaat met het opruimen van de afgesplitste tijdlijnen. Dat Cap geen tijdcrimineel is en Loki wel, is zo bezien wat oneerlijk.

NieuwsFilm

meest populair