'Lord of the Rings'-regisseur Peter Jackson draaide hierdoor helemaal door op de set

'Lord of the Rings'-regisseur Peter Jackson draaide hierdoor helemaal door op de set

Hij was echt ziedend.

Hoewel het moeilijk is om je voor te stellen, was er een tijd waarin The Lord of the Rings niet gegarandeerd een succes zou worden. Voordat Peter Jackson zijn driedelige visie op de boeken van J.R.R. Tolkien mocht uitbrengen, had hij ruzie met filmstudio New Line Cinema.

Sterker nog: de studio steunde de visie van Jackson niet altijd. Toen men besloot het budget, middenin de opnames, te verlagen, draaide hij door. De spanning eiste eigenlijk te veel van hem.

Problemen met het budget
"Er was een tijd toen New Line echt boos op ons was met betrekking tot het budget," aldus Jackson in een terugblik op de films die nu twintig jaar oud zijn.

"Ik stond op de set op een berg, waarschijnlijk met Viggo [Mortensen] en ik kon [producent] Barrie [Osborne] zien aan komen. Het kostte hem ongeveer een half uur om boven te komen, dus ik ging door met de opnames. Barrie kwam aan en zei: 'Ik heb de studio aan de lijn, en ik moet je verbinden met Michael Lynne van New Line. Ik vroeg waarom. Waarop hij zei: 'Oh hij gaat dreigen om je aan te klagen en je te dwingen je huis te verkopen zodat jij de budgetoverschrijdingen kan dekken'."

En hoewel Barrie Osborne slechts de boodschapper was, "was dit een van de weinige momenten waarop ik echt werd. Ik zei: 'Vertel Michael Lynne maar dat ik deze fucking film sta op te nemen en mijn uiterste best doe en ik mijn dag niet laat verstoren door zo'n telefoontje.' Barrie pikte de mobiel op en ging weer naar zijn auto en reed weg."

Achteraf begrijpt Jackson het wel. Hij pitchte de films met een budget van 60 miljoen dollar per stuk, wat uiteindelijk groeide tot 120 miljoen dollar per film.

NieuwsFilm

meest populair