Paul Verhoeven zorgt voor schandaal in Cannes met zijn nieuwste film 'Benedetta'

Paul Verhoeven zorgt voor schandaal in Cannes met zijn nieuwste film 'Benedetta'

Seks tussen lesbische nonnen en een houten 'Maria-dildo' kan niet iedereen appreciëren...

De nieuwe film van onze eigen Paul Verhoeven was recentelijk te zien tijdens het prestigieuze Cannes Film Festival, maar de reacties zijn verdeeld. Vooral een scene zorgt voor de nodige ophef. De regisseur reageert hier nu zelf op.

Verhoeven, o.a. bekend van films als RoboCop en Total Recall, mocht in Cannes Benedetta laten zien. Het verhaal gaat over een lesbische non, genaamd Benedetta Carlini, die in de zeventiende eeuw door de kerkleiding werd berecht en vervolgens op een brandstapel werd verbrand.

De film is volgens sommige recensenten echter te expliciet en voornamelijk de scene waarin een houten Maria-beeldje als dildo wordt gebruikt schiet in het verkeerde keelgat.

Reactie
De 82-jarige Verhoeven reageert nu zelf op het schandaal: ''Je weet van tevoren nooit hoe mensen reageren. Ik was echt niet uit op een schandaal, maar dat geloven mensen niet''.

''Kijk bijvoorbeeld naar hét beroemde shot met Sharon Stone in Basis Instinct. We dachten toen ook niet dat er veel bijzonders mee aan de hand was. Niemand van mijn team dacht destijds van: 'Dit kan nog over 20 of 30 jaar besproken worden'. Dat is de waarheid''.

Waarheid
Ook laat de regisseur weten dat het gebruik van het beeldje als seksueel attribuut historisch correct is. Vrouwen werden in die tijd berecht voor lesbische liefde, maar belandden pas op de brandstapel als ze gebruik hadden gemaakt van 'een instrument'.

Voor het scenario liet Verhoeven zich dan ook inspireren door het gelijknamige boek van historicus Judith Brown, waarin dit ook staat.

Verhoeven vond het dan ook belangrijk dat er een brandstapel in de film zat: ''Dat zorgt een beetje voor een Jeanne d'Arc gevoel'' gaat hij verder. ''Maar ook voor het plot is het van belang. Er werden toen toch meerdere lesbische vrouwen verbrand? Dat staat ook in het boek.''

NieuwsFilm

meest populair