Algemeen

Disney noemt de aanklacht van Scarlett Johansson 'triest en verontrustend'

En het kostte de actrice naar verluidt 50 miljoen dollar.

door Jim Pedd om 11:58 in Algemeen
Disney reageert verbolgen op de rechtszaak die Scarlett Johansson heeft aangespannen rond de release van Black Widow op Disney+.

Na een lange periode vol vertragingen, kwam Black Widow op 9 juli dan eindelijk uit. De film werd zowel in de bioscoop uitgebracht, als via VIP-toegang op Disney+. Dat leidde tot een premièreweek die heel prima was, maar daarna ook flinke terugval.

Een rechtszaak aangespannen
Gisteren bleek al dat Johansson besloten had om Disney aan te klagen. Volgens haar was de release van Black Widow op Disney+ een breuk van haar contract. Haar inkomen hing af van het succes van de film aan de box office. Dat het publiek de film voor een kleinere prijs thuis kon kijken, zou dus haar inkomen kleiner gemaakt hebben.

Nu reageert Disney op de zaak die Johansson heeft aangespannen. "Er zit geen verdienste aan deze aanklacht. Deze rechtszaak is behoorlijk triest en verontrustend in haar harteloze minachting voor de verschrikkelijke en langdurige wereldwijde effecten van de COVID-19 pandemie. Disney heeft volledig voldaan aan het contract van mevrouw Johansson en de release van de film op Disney+ met VIP-toegang heeft haar vermogen om extra gecompenseerd te worden bovenop de 20 miljoen dollar die ze tot nu toe heeft ontvangen aanzienlijk vergroot."

Volgens de Wall Street Journal zou de veranderde releasestrategie de actrice tegen de 50 miljoen dollar gekost hebben. Dat komt vooral omdat het oorspronkelijke contract naar verluidt een exclusieve bioscooprelease garandeerde en haar inkomen daar ook op gebaseerd was. Disney zou vervolgens niet thuisgegeven hebben over een nieuw contract.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

aspers

Avatar

Tja, waarschijnlijk heeft ze geen poot om op te staan. Tenzij haar bewering, dat was toegezegd dat de film enkel in de bios zou uitkomen, zwart op wit staat. En dan nog, heb je altijd onvoorziene omstandigheden zoals een Covid pandemie.

Disney had ook de film vorig jaar alleen kunnen uitbrengen in de bioscoop. Dan had ze natuurlijk ook wat te klagen gehad.

RogueWon

Avatar

Wat voor reactie had je anders van Disney verwacht: 'ja ze heeft volkomen gelijk en we zijn blij dat ze een zaak heeft aangespannen. Anders hadden we dit over het hoofd gezien. Gelukkig zijn we al bezig met het overmaken van de 59 miljoen waar ze uiteraard recht op heeft.' Tuurlijk niet. Los van dit, Black Widow is echt een klotefilm.

kokosnoot

Avatar

Denk dat dit echt een zaak is voor de rechter, die mag dat lekker contractueel gaan uitzoeken. Lijkt mij dat ze wel eerst advies heeft gevraagd aan een goed advocaten bureau over haar slaag kansen.

Robbepost

Avatar

RogueWon,
Ik zou het eerder een boutfilm noemen.

Yor=

Avatar

Ik heb de originele verklaring van Disney niet gelezen, maar mijn inziens is 'sad' vertalen als 'triest' niet helemaal juist. In dit geval wordt met 'sad' waarschijnlijk meer 'jammer' bedoeld. Triest klinkt alsof Disney denigrerend is naar Scarlett toe. Dat zullen ze vast zijn, maar dat zal nooit op deze manier een statement komen. Just my 2 cts...

kokosnoot

Avatar

@Yor= Denk dat je daar gelijk hebt.

Dit zal echt puur draaien om de inhoud van het contract. Zal een heel gedoe worden. Zal Disney trouwens ook wel moeite gaan kosten om door andere acteurs niet als een dreiging te worden gezien voor hun broodwinning, want hoe Disney zich opstelt (welke mate van agressie of assertiviteit) kan ook hun overkomen misschien ooit.

Toky

Avatar

Disney zelf heeft toch ook minder inkomen door hele Covid gebeuren...alle acteurs lijkt me.
Overigens is VIP toegang 21 eur, duurder dan n bios kaartje. Daarbij gaat de helft van de wereld nog niet naar bios, dus als je film alleen in bios draait, zul je ook minder binnenhalen. Tenzij je de film weer n jaar uitstelt.
Met Jungle Cruise is er overleg geweest met acteurs of het akkoord is dat deze tegelijk op Disneyplus komt; zou gek zijn als dat hier niet gebeurt is. 20 milj per film is overigens nog steeds bizar veel....

Master Of Films

Avatar

Scarlett Johansson vs Disney.
“The left will end up eating itself”. Smiley face

GreenHornet

Avatar

Dit is een reactie van haar dat ze Black Widow hebben laten sterven. Ze had graag door gegaan met Karakter.

RobzZ01

Avatar

Wat een lompe reactie van Disney. Ze zeggen precies nergens of ze met Scarlett om de tafel zijn gegaan toen besloten de film op Disney+ te gooien of dat ze met haar gesproken hebben omtrent de situatie voor de beslissing gemaakt werd. Dat lijkt me toch het minste dat je kan doen?

“Scarlett, even een heads up…” hoe moeilijk is t?

Wriker

Avatar

Voor 50 miljoen zou ik toch ook naar de rechter stappen geloof ik.

centr1no

Avatar

LA Magazine "Johansson’s complaint also pointedly calls out Disney executives, including new CEO Bob Chapek and former CEO Bob Iger for valuing streaming over a theatrical release because any positive news about Disney+ drives up the company’s stock price. And stock is how these executives make most of their money. Disney stock rose 4 percent when it released news on streaming numbers for Black Widow.

John Berlinski, Johansson’s attorney, said in a statement: “It’s no secret that Disney is releasing films like “Black Widow” directly onto Disney+ to increase subscribers and thereby boost the company’s stock price—and that it’s hiding behind Covid-19 as a pretext to do so.”
Bryan Lourd, Johansson’s agent at CAA, added that Disney’s public mention of her salary for the movie is “an attempt to weaponize her success… as if that were something she should be ashamed of.”
Johansson claims in her lawsuit she tried to work this out for months before court, but was “largely ignored.”"

Helaas worden dit soort dingen bijna altijd gesetteld buiten de rechtszaak om maar als het daadwerkelijk tot een zaak komt kost het in ieder geval beide partijen een bak met geld voor de advocaten alleen al.
Dat het gierige volk onderling maar lekker elkaar het leven zuur maakt.

NieuwsFilm

meest populair