En weer ligt 'Star Wars: The Last Jedi' allerminst goed bij de fans

En weer ligt 'Star Wars: The Last Jedi' allerminst goed bij de fans

De film raakte weer even in opspraak.

In 2017 kwam Star Wars: The Last Jedi uit in de bioscoop. Toen deze uitkwam, was de film op z'n zachtst gezegd polariserend. Hoewel critici het een heel andere en unieke Star Wars-film vonden, viel deze minder goed bij de fans.

Kritiek van fans richtte zich onder meer op de manier waarop de film omging met Luke Skywalker, de dood van Supreme Leader Snoke als een grap neerlegde en hoe de ouders van Rey niemand bleken te zijn. Eens in de zoveel tijd is de film weer even trending op Twitter en dat gebeurde ook deze week weer.

Weer even trending
Op 31 juli twitterde iemand in de Verenigde Staten over de oeroude Jedi-teksten die verbrand leken te worden. Luke Skywalker en Yoda hebben het daarover in de film, waarop Yoda zegt dat het geen page-turners waren. Een wat opmerkelijk moment, want het reduceert de filosofie van de Jedi tot een flauwe grap.

Wat de critici betreft, verpestte dit zowel Yoda als Luke, omdat zij allebei verraden waar ze voor stonden in de franchise. Het past ook bij een van de grotere kritieken op de film, namelijk dat Luke van de hoop van het universum verworden is tot een narrige kluizenaar die de Jedi wil laten eindigen.

Niet goed begrepen
Hoewel de kritiek leidde tot een nieuwe discussie op sociale media, klopt deze niet helemaal. De teksten werden immers niet verwoest: Yoda hintte er al naar door te zeggen dat de in de fik staande bibliotheek niets bevat wat het meisje Rey niet al in haar bezit heeft. En inderdaad, ze had de teksten meegenomen om ze te bewaren. Maar het punt past ook binnen de manier van kijken van twee van de hoofdpersonen: Luke die de Jedi Order wil laten eindigen en Kylo Ren die het verleden definitief achter zich wil laten.

Eigenlijk past het wel binnen de film om de Jedi-teksten te verbranden: Luke denkt dat de Jedi moeten eindigen omdat hun dogma's en hubris leidden tot hun val. Een prima punt, maar de Jedi moesten simpelweg veranderen en dat deden ze uiteindelijk via de jonge Rey.

NieuwsFilm

meest populair