Scarlett Johansson krijgt steun uit onverwachte hoek in strijd met Disney

Scarlett Johansson krijgt steun uit onverwachte hoek in strijd met Disney

De actrice vindt steun bij onder meer Dune-regisseur Denis Villeneuve.

De hybride releasevorm die filmstudio's door - of met dank aan - de coronasituatie uit de kast hebben getrokken voor de grootste blockbusters, krijgt niet altijd een even groot applaus van filmmakers en acteurs. Scarlett Johansson startte onlangs een zaak tegen Disney na de Black Widow-release op Disney+.

Nu krijgt de actrice steun van Dune-regisseur Denis Villeneuve. In gesprek met Lapresse reageerde de filmmaker op de situatie en zei dat hij vindt dat contracten met de filmmakers gerespecteerd dienen te worden.

Exclusiviteit: eerst in de bioscoop
Villeneuve heeft met een vergelijkbare situatie te maken. Dune verschijnt in de States namelijk zowel in de bioscopen als op HBO Max. "Wat zou er gebeuren als het tegenovergestelde zou gebeuren en we de contracten die we aan onze kant hebben ondertekend niet zouden respecteren?" vraagt de filmmaker zich af.

"Daarnaast is het verkeerd om te denken dat het grote scherm het niet goed doet. Maar deze industrie bevindt zich in een achtbaan," aldus Villeneuve, "en met de platformabonnementen krijgen studio's vast inkomen. Ik heb niets tegen platformen, integendeel. Ze zijn een buitengewoon hulpmiddel om ons toegang te geven tot de filmgeschiedenis. Maar de carrière van een film moet eerst beginnen op het grote scherm. Vanaf nu zal ik ook contractueel eisen dat mijn films exclusief in de bioscoop worden uitgebracht."

Overigens wordt Johansson nog niet enorm vaak openlijk gesteund. Er zijn ook acteurs die zeggen de situatie te snappen gezien de pandemie, zoals Dwayne Johnson die goed begrijpt dat Disney zijn film Jungle Cruise ook op Disney+ uit heeft gebracht.

NieuwsFilm

meest populair