Wat de titel van 'The Matrix 4' wil zeggen

Wat de titel van 'The Matrix 4' wil zeggen

We leggen uit wat de titel betekent.

De officiële titel van het langverwachte derde vervolg op The Matrix werd deze week dan eindelijk onthuld: The Matrix Resurrections. Tijdens de CinemaCon onthulde Warner Bros. de eerste beelden en daardoor kunnen we een en ander zeggen over de betekenis van deze titel.

The Matrix volgde de bevrijding van Thomas Anderson uit de simulatie en zijn ontwaking als Neo, de redder van de mensheid. In de films daarna vocht hij samen met Morpheus en Trinity voor het overleven van de mensheid.

Neo terugbrengen
Een van de belangrijkste problemen waar The Matrix Resurrections mee te maken heeft, is dat Neo zijn leven opofferde om de mensheid te redden. De titel is een duidelijke referentie naar de terugkeer van Neo, maar hint ook op meer: mogelijk is de Matrix zelf weer in ere hersteld.

In de trailer die niet online is vrijgegeven, blijkt dat Neo weer als Thomas Anderson in de Matrix leeft. Zijn onderbewustzijn hint ernaar dat hij in een simulatie leeft. De beschrijvingen van de trailer laten zien dat ook Trinity in de Matrix leeft, ogenschijnlijk net als Neo zonder zich hiervan bewust te zijn.

Dat hint ernaar dat de film misschien helemaal niet om Neo en Trinity draait, maar vooral de hernieuwde wurggreep van de machines op de mensheid.

Daarmee kan de titel dus naar meerdere zaken verwijzen en behoorlijk gelaagd zijn: de terugkeer van Neo en Trinity, de terugkeer van de Matrix en de machines die als vanouds weer over de mensheid heersen. Maar de titel verwijst ook naar de religieuze connotaties van de franchise en hoe die weer in ere wordt hersteld.

NieuwsFilm

meest populair