Eindelijk weten we waarom Yoda in 'Star Wars' zo raar praat

Frank Oz legt uit waar het spraakpatroon van Yoda vandaan komt.

Jim Pedd 4 september 2021 20:30 in Algemeen
Acteur Frank Oz ken je waarschijnlijk het beste als de stem van Jedi-meester Yoda in de Star Wars-franchise. Yoda verscheen voor het eerst in The Empire Strikes Back en staat niet alleen bekend om z'n grote krachten, maar ook om z'n aparte spreekstijl.

Yoda spreekt immers zinnen in verkeerde volgorde. Mede daardoor (okay en zijn uiterlijk natuurlijk) is hij snel tot een favoriet personage bij fans verworden. Maar waarom praat hij eigenlijk zo raar?

Hoe het komt
Oz verzorgt de stem van Yoda al sinds de film Empire in 1980 verscheen. Hij sprak tijdens een interview met The Guardian over zijn lange carrière en onthulde dat in het oorspronkelijke scenario van Empire, het personage "een beetje een gekke syntax" had.

En dus vroeg hij George Lucas of hij dat, en de gekke gewoontes van Yoda in de hele film mocht gebruiken:

"Het is grappig dat je naar Yoda vraagt. Ik keek laatst naar het oorspronkelijke scenario van The Empire Strikes Back en daarin zit wat gekke syntax, maar praat hij ook heel gewoon. Waarop ik tegen George [Lucas] zei: 'Kan ik niet alles op die manier doen?' En hij zei: 'Ja hoor!' Het voelde gewoon goed."

NieuwsFilm