'Dune'-regisseur uit (terechte?) kritiek op Marvel-films en krijgt de volle laag

Fans en bekend regisseur niet heel blij met Denis Villeneuve.

Bram de Groot 17 september 2021 22:30 in Algemeen
Aangezien deze week Dune in heel wat landen in première ging, hoorden we veel van de regisseur. Aan Denis Villeneuve (Blade Runner 2049, Enemy) werd ook gevraagd wat hij van de vele Marvel-films vindt en zijn antwoord wordt niet bepaald met luid applaus ontvangen.

"Te veel Marvel-films zijn niets meer dan knip- en plakwerk," zei Villeneuve in gesprek met Elmundo. Ook tegenover Premiere liet hij zich uit over Marvel:

"Als we het over Marvel hebben, dan is mijn punt dat al deze films uit dezelfde mal komen. Sommige filmmakers kunnen er een beetje kleur aan toevoegen, maar ze worden allemaal in dezelfde fabriek gegoten. Niets kwaads over de films zelf, maar ze hebben een format."

Ook tijdens een interview met Harper's Bazaar waarbij Villeneuve werd geïnterviewd door Eternals-regisseur Chloe Zhao (Nomadland) liet hij zich toch wat kritisch uit over Marvel-films.

"Ik vind het geniaal dat Marvel je heeft benaderd, aangezien je er esthetisch het tegenovergestelde van bent," aldus Villeneuve. "Ik vraag me af hoe je leven hebt toegevoegd aan een Marvel-film."

Veel kritiek door fans en filmmakers
Net als bij de kritiek van filmmaker Martin Scorsese aan het adres van Marvel zijn de fans nu ook over de zeik. Opvallend is de reactie van regisseur Neill Blomkamp (District 9) die Villeneuve op Twitter een "f**king asshole" noemt.

Maar er zijn uiteraard ook weer fans die de begrijpen. Check een aantal meer gematigde reacties hieronder.

44 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Villeneuve "Te veel Marvel-films zijn niets meer dan knip- en plakwerk"

Oei wat is dit toch een een hatelijke reactie van Villeneuve.
johnstearne zal vast de moderators van Filmtotaal erbij willen roepen. Smiley face

Maar wat zal de gebruikelijke tegenreactie van Lurking Metafan kunnen zijn....zoiets? Smiley face
Lurking Metafan "gebruikelijke extremistische Marvel haters en alt-right fundamendalisten kunnen het weer eens niet laten online met de voet tussen de deur te komen"

Tja meningen hé, blijkbaar heeft Villeneuve ook een mening over Marvel waar anderen het niet mee eens zijn.

Robbepost

Avatar

Volgens mij heeft hij gewoon gelijk dat de MCU films een format hebben.

Ze zijn onderdeel van een universum en moeten echt wel tussen bepaalde lijntjes blijven.
Daar kunnen regisseurs een klein sausje aan toevoegen. Zo heeft bijvoorbeeld Thor 3 veel meer humor dan 1 en 2, maar dat de richting van de film heel anders moest worden dan de eerste 2 is echt niet bepaald door Taika.

Oftewel Denis blijft een genie en dinsdag ga ik zijn nieuwe meesterwerk bekijken!

Goku32

Avatar

Hij heeft wel gelijk, wat deze man zeg

Coola

Avatar

Hij heeft wel gelijk dat de marvel films een format hebben. Maar dat gezegd hebbende 90% van de marvel films zijn wel top films.


Woensdagavond hopelijk naar Dune. Echt veel zin in.

Mav Damian

Avatar

Wat MOF zegt! Een mening wordt gezien als een haatreactie.

RogueWon

Avatar

Lastig, hij maakt goede films, maar zijn toon staat me niet aan. Met dedain praat ie over zijn collega's.

marcjeb

Avatar

Ik ben al jaren Marvel moe.

Overlord

Avatar

Ik kijk graag naar Marvel films en Villeneuve heeft natuurlijk gewoon gelijk. Elke film heeft een standaard format, en dient door de desbetreffende regisseur creatief ingevuld te worden. Bij films van Villeneuve is er veel meer creatieve vrijheid en ruimte voor eigen interpretatie. Zondag ga ik genieten van Dune, als dit half zo goed is als eerder werk van Villeneuve ga ik een leuke avond hebben

Popcultuurfreak

Avatar

Ze beginnen wel langzaam op elkaar te lijken ja. Maar je moet niet elke film over de kam scheren. Maar om heel eerlijk te zijn het vooral de Russo brothers en James Gunn die marvel gemaakt hebben zoals het nu is.
Maar ik heb gehoord dat die relaties tegenwoordig nu niet meer zo lekker liggen. We zien vanzelf of Marvel het nog prima doet. Spiderman en dr Strange is het enige bekende waar mensen nog veel waarde aan hechten.

don lukas

Avatar

Over smaak valt prima te twisten Smiley face.
Waarschijnlijk is het Denis gewoon te doen om de "Buzz". Twitter en Filmtotaal ontploffen tenslotte. "Any press is good press"Smiley face.

In mijn optiek:
Dune (part 1) woensdag gezien in (2D) Tuschinski en is daadwerkelijk een ongekend prachtige film. Episch qua proporties. voor mij instant film van het jaar.
Beelden zijn innemend, VFX groots, acteurs erg mooi, muziek betoverend.
Hopelijk komen die delen 2 en 3 ook om het hele verhaal te vertellen.

Dune 2021 valt natuurlijk zelf ook te overlappen met andere verhalen. Een paralel met bijv. die andere grote Scifi franchise is ten slotte snel getrokken, vooral vanwege de beelden, het tempo en de verhaallijnen.
Maar de 'reis van de held' - het verhaal van de protagonist - is in alle verhalen sinds de oudheid natuurlijk vergelijkbaar. 12 stappen verdeeld in de Proloog, de Test en de Shift. En dat is ook zo bij Denis als bij Marvel. Het meesterschap hierin, dat in mijn optiek een goede filmmaker definieert is de finesse en maskering van de weg van de held zonder het onnatuurlijk te laten voelen.

Bij Dune vond ik de 'reis van de held' helaas wel fucking obvious. Veel was voorspelbaar en de film had een hoog "en toen en toen en toen" gehalte. Net als Bladerunner 2049, daar was dat ondanks de prachtige beelden, typische muziek en kleurengalore ook zo. Is dat dan de typische Denis mal?

Anyways, Marvel heeft ook heel veel moois te bieden. Ja, de films lijken op elkaar, ja ze zijn met elkaar verbonden, ja ze verschillen onvoldoende vind ik, maar is dat vervelend uiteindelijk voor ons als publiek? Nee man.

Denis is momenteel hot. En dan moet je in Hollywood een grote mond hebben. Dus dat doet hij goed. Ik ben benieuwd naar de reacties van Dave Bautista en alle andere Marvel & Dune-maatjes op Twitter of Filmtotaal. En natuurlijk naar de ongetwijfeld komende sneer van onze aloude-absurdistische superheld David Lynch, haha.

Op naar de Dune & Marvel Cross-over!

PRIME

Avatar

I love love love love love Marvel films, maar de meeste zijn inderdaad gewoon een format. Shang Chi = Black Panther in Azie. Fout van de film? Niet per sé, wellicht gewoon fout van de comics vroeger. Maakt het niet minder vermakelijk, maar de hoeveelheid marvel duwt wel andere projecten weg.

filmhero

Avatar

Uiteindelijk heeft hij met zijn uitspraak gelijk. De hatelijke ondertoon is er één die pijn doet.

Deze man maakt fantastische films, maar mag het daar wat mij betreft bij laten. Heeft ook in interviews 0 uitstraling. Wat dat betreft kan ik dit ook niet serieus nemen. Laat lekker iedere filmfan in zijn waarde.

Maac

Avatar

Blij in de reacties te lezen dat de meesten toch wel inzien dat Villeneuve een goed punt maakt.

Het is duidelijk niet zijn bedoeling collega's of mensen die genieten van Marvel-films af te vallen. Het is een simpele observatie waar ik me in kan vinden en waardoor ik zelfs vrijwel nooit meer (nieuwe) Marvel-films kijk. De nieuwste toevoegingen van Marvel heb ik niet gezien en toch is het niet moeilijk te voorspellen wat je kan verwachten.
Je hoeft daar verder geen waardeoordeel aan te hangen om het te kunnen waarnemen.

adofmirosch

Avatar

Heb al jaren geen motivatie meer om mcu films te kijken. Het zijn knip en plak films gemaakt aan de lopende band.

Hiss

Avatar

Het is geen mening; het is geen kritiek; het is enkel feitelijk juist wat Villeneuve zegt.

Je hebt goed knip en plakwerk: Shang-Chi.
Je hebt slecht knip en plakwerk: Black Widow.
Maar men moet niet ineens gaan doen alsof de Big Mac die Disney ons voorschotelt ineens een culinair hoogstandje is. Dat hoeft ook helemaal niet.

Villeneuve's statement kun je toepassen tot in het oneindige:
Goed knip en plakwerk: Quentin Tarantino
Slecht knip en plakwerk: het gehele oeuvre van Guy Ritchie.
Maar dat laatste is dan weer een mening!

Robbepost

Avatar

Maac,

Ik denk dat jij gaat huilen en met spullen gooien als je Black Widow ziet Smiley face

Maac

Avatar

^Haha ja dat zal me niet verbazen. Ik pas! Smiley face

Bigds9fan

Avatar

Tja. Op zich heeft hij wel een punt maar collega filmmakers afvallen is niet per se chique.

En volgens het AD was Dune ook niet het meesterwerk wat verwacht is.

Geen idee of dat klopt want het is maar een enkele review maar toch.

Een dergelijke film met zulke hoge verwachtingen kan vaak bijna alleen maar teleurstellen.

johnstearne

Avatar

Is dat kritiek of een spoortje van jaloezie te besmeuren dat Marvel zo een goed geoliede machine is? Smiley face

Maac

Avatar

^Ik geloof dat het wel duidelijk is dat Villeneuve zijn films niet alleen maakt om de centen.
Als je in 10 jaar tijd je als één van de beste werkende regisseurs hebt geprofileerd en met je laatste 2 films cinematische barrières hebt doorbroken hoef je volgens mij niet jaloers te zijn op regisseurs die projecten aannemen waar creatieve vrijheid vrijwel afwezig is.

Nogmaals, niets ten nadele van de succesformule van Marvel, maar als Villeneuve zich zou aansluiten bij Marvel zou dat juist een stap terug zijn in zijn carrière, niet vooruit.

Robbepost

Avatar

^inderdaad 'succesFORMULE', dat geeft het eigenlijk al aan.

Artificialis

Avatar

Het is niet onjuist wat hij zegt. Toch vraag ik mij af wat voor hem de meerwaarde is om publiekelijk deze uitspraken te doen. Marvel heeft een enorme fanbase. Die komt gewoon opdagen, ongeacht wat Denis Villeneuve over het MCU zegt. Maar door hun favoriete films af te kraken loopt hij wel het risico dat ze niet meer voor Dune komen opdagen.

GreenHornet

Avatar

Hij trekt volle zalen. Maakt films voor een Klein publiek.

Niev050

Avatar

Mensen zijn wat snel op hun tenen getrapt, dit stelt me ook teleur van Neill Blomkamp. Meningen zijn meningen.
En hij heeft geen ongelijk, snap het populaire films zijn, maar er komt elke week wel iets van Marvel uit. Het is zwaar overdone de afgelopen jaren sinds The Avengers. Originaliteit is ver te zoeken soms in de film industrie.

scifi maniac

Avatar

Wat een geneuzel. Het is toch ook gewoon een formule?

GreenHornet

Avatar

Een formule om geld mee te verdienen. Als regie moet je dat toch snappen. Het is entertainment.

Gigan72

Avatar

Hij heeft 110% gelijk.

Vinz3nt73

Avatar

Hij heeft gelijk. Ben al sinds de jaren 80 fan en fervent lezer van Marvel (én DC) comics.
Bijna elke verfilming is een regelrechte tegenvaller en hebben soms niks meer met het origineel te maken. Met name die Disney shit kijk ik niet eens meer.
Positieve uitzondering was Deadpool maar dat is helaas ook ingelijfd door Disney als ik het goed heb

centr1no

Avatar

Zie James Gunn zeer recentelijk niet iets soortgelijks?
Villeneuve heeft gewoon gelijk en beledigd helemaal niemand.

Spider-fan

Avatar

Geldt toch niet alleen voor Marvel, het meeste wat uit Hollywood komt is format. Regisseurs als Villeneuve zijn de uitzondering.
Het is wel vreemd om iedere keer alleen Marvel hier op aan te kijken, omdat die het populairst zijn. Daarom snap ik de kwade reacties wel.

kokosnoot

Avatar

Het is belachelijk tegenwoordig dat wie je ook bent, als je eerlijk jouw mening geeft, en dat niet in het straatje ligt van de ander dan wordt het gezien als een haat reactie. Worden mensen boos. Hallooooo zoveel mensen zoveel meningen. Grote groepen zijn overgevoelig tegenwoordig, voelen zich meteen aangevallen.

Verder +1 voor alle mensen die het met Villeneuve eens zijn. Er zit natuurlijk een flink stuk waarheid in wat hij zegt.

@Spider-fan Geldt ook niet alleen voor Marvel, alleen omdat die zo bekend zijn, en het goed doen..hoge bomen vangen veel wind.

Civilian Supreme

Avatar

Het is net als met de Fast and Furious franchise, het maakt geen reet uit wie de regisseur is het lijkt allemaal door dezelfde gemaakt te zijn.
Hij heeft gelijk alleen kan hij op dat soort vragen beter geen antwoord geven, het is zelfs beter helemaal niks meer te zeggen want er is altijd wel weer zo'n slappe worst die er aanstoot aan neemt en dan gaan ze straks weer 8 jaar oude tweets opzoeken van Villeneuve en daar 1 zin uitpakken in totaal verkeerde context om hem in een kwaad daglicht te stellen.
Zo werkt het toch?

horizon

Avatar

Lol. Allemaal plak en knipwerk in dit artikel.

jillover

Avatar

Nooit sympathiek om het werk van collega's te bekritiseren, maar ongelijk heeft hij niet. Endgame was beter het einde geweest, het blijven doorbouwen comic-book-stijl is gewoon te moeilijk, en dat blijkt nu al met de manier waarop ze de mutanten in het MCU willen krijgen. Meer dan ooit was het nu tijd geweest voor een reboot van het MCU met de mutanten en FF en een nieuw soort superheldenfilms.

Joost van den Heuvel

Avatar

Ik zou het eerder nieuws hebben gevonden als hij had gezegd dat het allemaal originele artistieke kunstwerkjes zijn.

Maar goed, boeien.

Leo Teenhakker

Avatar

100% mee eens. Het is gewoon kant en klare prul met steeds zelfde verhaal/romantiek en zelfde patroon en stijl (al goed eind goed verhaal). De tegenstanders hebben ook vergelijkbare of zelfde superkrachten als de superhelden. Het MCU is het slechtste wat de cinema ooit is overkomen. Mooi dat meer filmmakers zich er tegen uitspreken. En nu Disney ook de woke-tour opgaat door alle mannelijke characters om te turnen naar vrouwelijke characters (trans-comics?), alle R-rated comics in kindvriendelijk te veranderen en diversiteits-politiek toe te passen (donkere en Aziatische characters in het witte Noorse Asgard, yeah right) laten steeds meer fans het afweten. Uiteindelijk is Disney de strop voor het MCU.

Symn

Avatar

Echt nooit zeggen dat je een film niet leuk vind hoor. Eerijkheid: brrrr!!

Filmconnoisseur

Avatar

Volledig eens met Villeneuve. In het begin had het nog wel wat, maar nu is het saai, voorspelbaar en eentonig.
Maar goed, de woke beweging zal hem wel weer aanspreken op zijn gedrag.

Villeneuve is helaas een uitstervend ras van vakmannen

Master Of Films

Avatar

Nog vergeten te melden. Een tweet van @topjohnnyboi staat hierboven is een typische butt hurt comment van een cry baby Marvel fan boy.

someone really needed the attention today…. Makes me not wanna go see your movie now
Enkel omdat Villeneuve kritiek heeft op Marvel, wilt deze persoon geen ⊃∪∩⪽ zien.
Hij wilt dus liever een middelmatige films zien zoals Shaun-Chi dan een zeer ijzersterke epische visuele meesterwerk. Wat je ook van Villeneuve mag vinden. Eens of oneens. Zijn werk staat los van zijn Marvel kritiek, en zou je ook als cry baby Marvel fan boy moeten zien. Of het is net een niveau te hoog voor deze mensen.

Civilian Supreme

Avatar

Hebben wij een niveau dan? Haha
Net iets boven dumpert, dat dan weer wel.

GreenHornet

Avatar

Bo cijfers internationaal zien er goed uit.

Eddie Singer

Avatar

Ach...als je als Rembrandt(Villeneuve)net 'De Nachtwacht' hebt geschilderd en je kijkt daarna naar Piet Mondriaan's(Marvel) 'Compositie van 2 lijnen'....zou ik ook wat kritiek hebben.
Marvel was...vooral was...reteslim met hun films. Perfect uncanny entertainment.
Maar ze zijn de plank al aan het mis slaan met Fat Thor, Old Cap, Falcon Cap, Smart Hulk, Extreme OP Captain (no bank)Marvel, Woke Identity Eternals, Sheng Chi's Sister & the Ten Bracelets.
Met andere woorden...Villeneuve kan een Marvel-film maken.
Marvel kan geen Villeneuve-film maken.

Fluffer

Avatar

Dan is hij nog heel mild met zijn commentaar vind ik , vind niet echt dat hij slechte kritiek levert , integendeel hij heeft overschot van gelijk.

NieuwsFilm

meest populair