Waarom 'Dune' per se twee delen moest krijgen

De film Dune moest wel in tweeën gesplitst worden.

Jim Pedd 8 oktober 2021 22:30 in Algemeen
Regisseur Denis Villeneuve bracht ons al Dune: Part One, met de hoop dat hij ons straks een tweede deel mag brengen. De kans dat dit gaat gebeuren lijkt vrij groot te zijn intussen, dus wie weet mag hij daar ter zijner tijd mee aan de slag. Maar waarom moesten er twee delen komen?

Centraal in Dune staat de jonge man genaamd Paul Atreides, de zoon van Duke Leto Atreides. We volgen zijn familie die gedwongen wordt te vechten in een oorlog tegen hun vijanden, de Harkonnens, nadat zijn vader de heerschappij over woestijnplaneet Arrakis accepteert.

Mislukte verfilmingen
Er zijn veel pogingen gedaan om een Dune-verfilming te maken. Maar niemand wist het werk van Frank Herbert goed te verfilmen, tot Villeneuve voorbij kwam.

De Frans-Canadese regisseur vertelde tijdens een interview met Wired waarom het een juiste keuze was om het verhaal op te delen:

"Ik maakte de keuze al vroeg in het proces en iedereen was het daarmee eens. Het boek vertelt te veel. Te veel voor één film. Of je moet een vijf uur durende film maken en dan haat iedereen je voor het feit dat hij te lang is. Dus besloten we hem in twee delen te maken. Het verhaal van de eerste film staat op zichzelf. Als je ernaar kijkt dan voelt het voor mij bevredigend. Maar om het verhaal af te ronden, heb je een tweede film nodig."

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Robbepost

Avatar

Ik vind het ook een bevredigend einde van part one.
Als je onvoorbereid naar de film bent gegaan en na het lezen van 'part one' nog steeds dacht het hele verhaal te zien is het minder bevredigend lijkt me.

Mav Damian

Avatar

Ik vind het ook een bevredigend einde. De redenen waarom ik de kritiek niet snap, want Lord of the Rings eindigt ook ongeveer zo. Zal meschien efie duren voordat iedereen het einde kan accepteren. Zeker als er een (hopelijk) deel twee komt.

Goku32

Avatar

Het einde was mooi, maar natuurlijk komt er een deel 2, is niet zo moeilijk om te snappen. Want haald de film geld op, dan krijg je zoiezo een deel 2 voor je kiezen

23VDV23

Avatar

@Mav: los van het feit dat ik simpelweg niet zo gegrepen ben door Dune dan sommige anderen en dat waarschijnlijk deels ook een kwestie van smaak is (zie mijn reactie onder de review voor uitweiding), vind ik dat er wel een aantal belangrijke verschillen zijn met hoe Lord of the rings het aanpakte. Fellowship laat je aanzienlijk meer tijd besteden met de personages en de verschillende onderlinge groepen/relaties die in de twee vervolgen belangrijk gaan zijn dan Dune. Ik vind Fellowship ook wel echt veel meer een eigen begin-midden-eind structuur hebben dan Dune, die eigenlijk wel in alles voelt als een grote setup. Natuurlijk, Fellowship is bijna een uur langer, maar die consequenties vind ik ook wel voelbaar in Dune. Pas aan het einde van de film staan de stukken op de juiste plek op het schaakbord en tekenen zich de relaties af die bepalend gaan zijn voor de rest van het verhaal en pas dan wordt het eigenlijk interessant, maar is de film afgelopen. Paul en zijn moeder hebben pas net Chani en co gevonden, wat in wezen hun 'Fellowship' is. Als je de directe vergelijking met The Fellowship of the Ring probeert te trekken besteed je in The Fellowship of the Ring na het vormen van die Fellowship óók nog behoorlijk wat tijd met al die personages en zie je ze samen allerlei dingen ondergaan. Je ziet de onderlinge relaties daar ontstaan, belangrijke dynamieken en de persoonlijke uitdagingen. Een dramatische climax drijft ze vervolgens weliswaar uit elkaar, maar er zijn in dramatische zin veel meer vorderingen gemaakt dan in mijn ogen nu bij Dune het geval was. Ik vind Dune daarmee eigenlijk nog een heel stuk tekort komen aan het einde.

4WholeFriedChickens

Avatar

Ik heb nog nooit zo veel vrede met een open einde gehad als met Dune. Wat een meesterwerk.

Master Of Films

Avatar

Ik vind het ook een bevredigend einde van part one.

RogueWon

Avatar

Eens met 23VD23. Ik had ook de neiging om te reageren op Mav, maar kon niet goed plaatsen waarom de open einde zo 'unsatisfying' was. thanks

Mav Damian

Avatar

23VDV23 "Fellowship laat je aanzienlijk meer tijd besteden met de personages en de verschillende onderlinge groepen/relaties die in de twee vervolgen belangrijk gaan zijn dan Dune."
Dat er veel meer tijd besteden wordt bij personages in Lord of the Rings dan bij Dune ben ik het mee eens. De redenen dat dit ook 1 van mijn kritiek is. De film mag van mij een halfuur langer zijn, maar de fucos licht ook meer bij Paul Atreides en hoe hij er allemaal mee moet omgaan. De planeet Arrakis waar hij in leeft, het einde van huis Atreides, hoe hij moet overleven in de woestijn, het omgaan met zijn gaven en de relatie met zijn moeder.

23VDV23 "Ik vind Fellowship ook wel echt veel meer een eigen begin-midden-eind structuur hebben dan Dune, die eigenlijk wel in alles voelt als een grote setup."
Dat vind ik van niet, tuurlijk het is een setup van wat er nog moet komen net zoals bij de eerste Lord of the Rings film. Daar eindigt het met groep die de ring moesten omdat ze van elkaar scheiden. Bij Dune eindigt het met dat Paul en Jessica bij de Fremen zijn en ze zich bij hun toevoegen omdat House Atreides ten einde is. Beide verhalen eindigen met dat de ze een nieuwe weg moeten gaan vinden en dat er hoop is.

23VDV23 "Paul en zijn moeder hebben pas net Chani en co gevonden, wat in wezen hun 'Fellowship' is."
Nee, dat vind ik van niet. Chani speelt niet echt de grote/ belangrijke rol in dit deel van het verhaal. Dit deel is de val van House Atreides en hoe Paul en Jessica zich voelen en moeten overleven.

Orko

Avatar

Het einde van deel 1 smaakt zeker naar meer. Mooie film, maar na intrede Zendaya kakte voor mij de film een beetje in. Ik denk dat het ligt aan Zendaya en niet zozeer aan het verhaal. Ik vind haar niet goed of mystiek genoeg of iets dergelijks.

Artificialis

Avatar

^ Zendaya heeft de uitstraling van een boktor. Het is de minst geslaagde casting in wat verder een uitstekende verzameling aan acteurs en actrices is geweest.

kokosnoot

Avatar

Ik zou het zelfs het liefst in drie delen willen Smiley face

Ik mis wel Brie in het zand.

Lurking metafan

Avatar

Dune is een vrij complex en lang boek (veel van de interessantste inhoud speelt zich af in de gedachtenwerelden van de personages als inner voice), dus ik kan me wel voorstellen waarom het gesplitst is in 2 delen, in feite is het een film van 4+ uur.

Zowel Fellowship als Dune hebben een onafgerond einde dat ook echt aanvoelt als de aanzet naar een vervolg, maar het verschil is dat Fellowship ook echt 1 boek bevat en het verhaal zoals de schrijver zelf heeft opgebouwd en afgerond binnen dat boek, terwijl de film Dune Frank Herberts 1e Dune boek in tweeën knipt en de scriptschrijvers geforceerd werden ergens middenin van het boek een afronding zien te vinden of te creëren.

@Orko en @artificialis: wat betreft Zendaya, ik ben ook nog niet zo gecharmeerd van haar optredens tot zover, in de rollen die ik haar tot nu heb gezien vind ik haar niet overtuigen, ik mis iets, misschien chemistry - wat wel ironisch is, want in het echt hebben Zendaya en Tom Holland bijv een intieme relatie terwijl ik die chemistry veel minder meekreeg in de Spiderman films.

donniebrasco

Avatar

Gemiste kans van warner om ze niet back to back te laten maken. Had vreselijk veel geld gescheeld ook!

NieuwsFilm

meest populair