'Lord of the Rings'-regisseur Peter Jackson stinkend rijk na verkoop Weta Digital

'Lord of the Rings'-regisseur Peter Jackson stinkend rijk na verkoop Weta Digital

De filmmaker is nu echt binnen.

De afgelopen jaren lijkt regisseur Peter Jackson zich al niet meer te richten op het maken van blockbusters. Na vooral de zes Midden-aarde films focuste hij zich op het maken van docu's over de Eerste Wereldoorlog (They Shall Not Grow Old) en The Beatles (The Beatles: Get Back).

Nu wordt duidelijk dat hij de afgelopen periode ook druk is geweest met de verkoop van Weta Digital, de VFX-studio die hij in 1993 oprichtte met twee companions. Dit deden ze mede om de film Heavenly Creatures (1994) te kunnen maken.

Miljardenverkoop Weta Digital
Deze week werd duidelijk dat Jackson een groot deel van de studio heeft verkocht voor maar liefst 1,62 miljard dollar aan Unity Technologies, een game/software-ontwikkelaar uit San Francisco. Jackson houdt naast miljoenen nog meer over. Unity koopt namelijk alleen de "tech assets" van Weta en dat deel gaat Weta Digital heten.

Jackson gaat zelf door met de "visual effects business" en dit onderdeel gaat door als WetaFX. Maar liefst 275 man komt nu onder Unity te werken. Onder "tech assets" wordt vooral de technologie verstaan die gebruikt wordt om bijvoorbeeld haar, huid en weersomstandigheden uit de computer te kunnen toveren. Iets met de metaverse misschien..?


Weta Digital verzorgde (een deel van) de visuele effecten van onder meer de The Lord of the Rings en The Hobbit-trilogie en films als Avatar, Prometheus en The Jungle Book en recenter Godzilla vs. Kong en Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.

NieuwsFilm

meest populair