Miramax wint rechtszaak rondom iconische 'Pulp Fiction'-poster

Miramax wint rechtszaak rondom iconische 'Pulp Fiction'-poster

De originele fotograaf van het kiekje is niet blij met de filmstudio.

De foto van Uma Thurman, die gebruikt is voor de poster van Quentin Tarantino's Pulp Fiction, is een van de meest iconische film-gerelateerde marketingbeelden ooit. Ook stond de afbeelding de laatste tijd centraal in een rechtszaak tussen de fotograaf en filmstudio Miramax.

Op de foto zien we Thurman als haar personage Mia Wallace, met een pistool, sigaretten en een pulptijdschrift. Fotograaf Firooz Zahedi, die het kiekje in 1994 in zijn privéstudio schoot, besloot Miramax aan te klagen omdat de studio de afbeelding onwetmatig op duizenden producten zou hebben laten drukken.

Zoekgeraakte documenten
Miramax claimt dat de foto onderdeel uitmaakte van een overeenkomst die was gesloten met Zahedi. De ondertekende documenten die de deal officieel maakten, waren ergens in de afgelopen 27 jaar echter zoekgeraakt. Hierdoor kon de filmstudio haar claim niet hard maken.

Toch kreeg Miramax gelijk van de rechter. De reden hiervoor is dat Zahedi hier pas zo laat mee komt, terwijl hij in 2015 schijnbaar al wist dat dit speelde. Vanwege dat technische detail overschreed de zaak de verjaringstermijn.


Bekijk de afbeelding

NieuwsFilm

meest populair