DiCaprio over einde-van-de-wereldsatire: "Een film over de belangrijkste kwestie van nu."

FilmTotaal zoomt met sterrencast in op bioscoop/Netflix-release Don't Look Up.

Ruud Vos 8 december 2021 09:38 in Interview
Op een rijtje zitten regisseur Adam McKay, hoofdrolspelers Jennifer Lawrence en Leonardo DiCaprio en nog vier sterren uit de film: Kid Cudi, Tyler Perry, een flink bebaarde Jonah Hill en acteerlegende Meryl Streep. Via een verbinding op Zoom kunnen filmjournalisten uit alle landen volgen hoe ze vooraf ingestuurde vragen beantwoorden over hun nieuwe film, de einde-van-de-wereldsatire Don't Look Up. Daarin ontdekken twee astronomen dat er een enorme komeet op de aarde afkomt. De cast en regisseur worden aan de tand gevoeld door dr. Amy Mainzer, die als wetenschappelijk adviseur zelf ook betrokken was bij de film.


In de film ontdekken twee astronomen (DiCaprio en Lawrence) dat er een komeet op de aarde afkomt met een doorsnee van negen kilometer. Als die ons bereikt, zal al het leven op Aarde vernietigd worden. Maar als ze dit belangrijke nieuws aan de wereld proberen te vertellen, neemt niemand hun serieus. Zeker niet de president van de Verenigde Staten (Streep) en de media (o.a. Perry).

De wereldbedreigende komeet staat symbool voor de klimaatcrisis, vertelt hoofdrolspeler DiCaprio. En dat is een onderwerp dat hem nauw aan het hart ligt. Zo was hij het gezicht van de groene documentaire Before the Flood van Fisher Stevens. "Ik hoop dat wetenschappers beter gehoord worden dankzij deze film", zegt hij. "Door een film te maken over een komeet die over acht maanden inslaat, hebben we de urgentie opgeschroefd. Wetenschappers proberen het onmiddellijke gevaar van de zaak te communiceren, maar lopen aan tegen alternatieve feiten die rondgaan."

De lach die ons verbindt
Regisseur McKay ziet de klimaatcrisis als het grootste gevaar voor de mensheid. "Alleen al eraan denken overweldigt ons", schetst hij. "Het is een beetje alsof er een enorm beest op de loer ligt, klaar voor de aanval. Na vijf bizarre politieke jaren dacht ik: zou het niet fijn zijn om te kunnen lachen om dit loodzware onderwerp? Want dat betekent dat we met wat afstand naar de klimaatproblemen kunnen kijken. En als iets ons allemaal kan verenigen, dan is het wel de lach!"


DiCaprio valt hem bij: "Ik ben al tientallen jaren op zoek naar een filmproject als dit. En ik denk dat Adam hiermee de sleutel te pakken heeft, om een film te maken over de belangrijkste kwestie die nu speelt. Wetenschappers kunnen van alles aandragen. Maar vaak zijn er ook kunstenaars zoals Adam nodig om te veranderen hoe we het gesprek daarover voeren." Leo's beste acteervriendje Jonah Hill sluit zich erbij aan: "We maken ons er nu allemaal schuldig aan; we hebben het liever over oppervlakkige dingen dan over het klimaat. Ik doe het ook!"

'Ariana Grande is echt heel mini'
Uiteraard was er ook een hoop lol te beleven tijdens het maakproces. Lawrence krijgt de vraag over hoe het was om als fan Ariana Grande op de set tegen het lijf te lopen. "Ze is echt heel mini!", lacht de filmster. "En onze werelden komen niet heel vaak samen, dus haar ontmoeten voelde echt alsof ik op de radio een meet-and-greet had gewonnen!" Zelf moest ze zich ook van haar muzikale kant laten zien, en dat al meteen op haar eerste dag.


"Er zit een scène in de film waarin mijn personage een heel nummer van de Wu-Tang Clan moet rappen. Door wat covid-gedoetjes kwam ik pas wat later op de set. Dus dit moest meteen op dag één! En eerst moest ik nog keihard die tekst in mijn hoofd stampen. Dat was wel angstaanjagend!", lacht ze. "Ja, dat was de ergste dag van mijn leven." Tegenspeler DiCaprio schuift haar gauw een complimentje toe, dat ze het meteen uitstekend heeft gedaan, als Streep er plotseling in werpt: "En ze gaat dat nummer nú weer voor ons rappen!" Maar voordat de sociale druk hoog genoeg is om te gaan rappen, heeft de moderator al een nieuwe vraag op tafel gegooid.


'Dat doet mijn asteroïde anders nooit, hoor!'
Het grootste deel van de persconferentie bestaat uit complimentjes over en weer, met hier en daar een grappige uitschieter van Jonah Hill of Jennifer Lawrence. De leuke sociale interactie gaat vooral ten koste van echt noemenswaardige nieuwtjes. Een van de grappigere feitjes heeft zelfs maar terloops wat met de film te maken. Als het erover gaat dat NASA nu daadwerkelijk probeert om de baan van een asteroïde te veranderen, herinnert de regisseur zich namelijk iets.


McKay: "Wist je dat er een asteroïde is vernoemd naar onze gespreksleider Amy? En die is écht ongeveer net zo groot als de komeet uit de film." En inderdaad, er is volgens Wikipedia een hemellichaam genaamd 234750 Amymainzer, met een doorsnee van zevenenhalve kilometer. "Maar....", zegt Mainzer zelf, "Die is wel helemaal ongevaarlijk." Jonah Hill ruikt meteen zijn kans: "Ja, dat zeggen ze allemaal! 'Míjn asteroïde doet heus niemand kwaad, hoor.' Haha!"NieuwsFilm