FT Interview met emotionele Steven Spielberg over 'West Side Story': "Hoop dat hij trots is"

FT Interview met emotionele Steven Spielberg over 'West Side Story': "Hoop dat hij trots is"

FilmTotaal zoomt met cast & crew van musicalfilm

Komende donderdag (9 december) kan het wereldwijde publiek genieten van de remake van West Side Story. Filmjournalisten van over de hele wereld kregen de kans om de volledige cast en crew aan de tand te voelen over de film. FilmTotaal was daarbij en kreeg de kans vragen te stellen aan onder meer regisseur Steven Spielberg en hoofdrolspelers Rachel Zegler en Ansel Elgort.

"New York is een karakter"
Uiteraard is de 2021-versie van West Side Story een hervertaling van het origineel, die alweer uit 1961 stamt. Toch doet deze film andere dingen als het origineel, zo zegt scriptschrijver Tony Kushner: "Het heeft met de tijdsgeest te maken. Wat ze in '61 en in '57, toen de musical uit kwam, gedaan hebben was voor die tijd ontzettend radicaal. In die tijd stond de musical garant voor hele grote stappen voorwaarts op het gebied van representatie. We hebben het onszelf als doel gemaakt dat dit keer ook te doen."

Eén ding die de makers absoluut anders moesten vormgeven was de stad New York. Het was voor regisseur Spielberg en de crew een grote uitdaging om de Big Apple een 50s look te geven: "We hebben getracht om New York een karakter in de film te laten zijn", legt Spielberg uit. "Je kunt op veel plekken in New York de 50s nog zien leven, maar we hebben ook in andere steden moeten filmen. We hebben uiteindelijk maar vijf sets opgebouwd voor deze hele film."


Bekijk de afbeelding📷: Anita en Bernardo, omsingeld door andere dansers in de straten van New York.

Dansen
Dat er enorm veel lol geweest is tijdens het filmen van de nieuwe versie van West Side Story is wel duidelijk uit de manier waarop er door cast en crew op wordt teruggekeken. Bij Kushner komt het beeld van een dansende Steven Spielberg op. Spielberg lacht: "Ik sprong echt uit mijn stoel in sommige scenes om met mijn drie linkervoeten tussen de cast beginnen te dansen en zingen. Het was alsof er een soort leven of zelfs magie in de lucht hing op die momenten."

Stephen Sondheim
Uiteraard gaat men in de persconferentie in op het recente overlijden van tekstschrijver en componist Stephen Sondheim, samen met wijlen componist Leonard Bernstein verantwoordelijk voor de muziek van de Broadway musical en de originele film. Spielberg memoreert zijn ontmoeting met Sondheim: "Hij was eigenlijk de eerste die ik ontmoette in mijn proces om deze film te maken die zei: "dit moet je doen, jij bent daar echt een geschikte man voor". Ik heb dat in mijn oren geknoopt. Ik hoop dat hij ontzettend trots is op wat wij gedaan hebben met deze film."


Bekijk de afbeelding📷: Stephen Sondheim in New York (2014)

Ook Zegler memoreert haar ontmoetingen met de musicallegende: "Het was een eer om niet alleen zijn muziek te zingen, maar om ook met hem te zingen en te praten over de teksten die hij geschreven heeft. Ik denk dat we hier niet hadden gezeten zonder hem."

Ondertiteling
Eén van de grootste kritieken op de film is het ontbreken van ondertitelingen onder de Spaanse teksten in de film. Dat is absoluut geen foutje, stelt Kushner: "Natuurlijk is dat opzettelijk. Dat past bij de personages. Anita doet er alles aan om haar vriend en Maria zich bewust te laten zijn dat ze leven in een stad waar Engels gesproken wordt, en waar je er door de politie en andere instanties op aangesproken kan worden."

Rita Moreno, die naast een rol in de film ook een rol speelt als producent in de film, vult aan: "Op deze manier is het ook aan het publiek zelf om te besluiten of ze met aandacht willen proberen de Spaanse teksten te volgen of dat ze het van de context af laten hangen."


Bekijk de afbeelding📷: Rita Moreno als Valentina in West Side Story

Anita
Rita Moreno won een Oscar voor haar rol als Anita in de versie uit 1961. Het was lastig voor haar om de fakkel door te geven, zo vertelt ze: "Het was absoluut niet makkelijk. Als ik zelf nog jonger was geweest, had ik het absoluut nog steeds zelf gedaan. Ik kreeg een prachtige rol aangeboden van deze twee mannen (Spielberg en Kushner, red.). Ik vond mijzelf echt geweldig in deze film, en dat is niet makkelijk om te zeggen."

Haar opvolger, Ariana DeBose, staat nu - net als Moreno zelf, overigens - op de lijst om een Oscarnominatie binnen te halen: "Ik heb echt mijn eigen visie op het karakter van Anita", stelt DeBose zelf. [i]"Maar dan ontmoet je Rita en dan denk je direct: Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Je probeert niet iemand anders' succes over te doen, dat wilde ik echt niet. Je wil wat goed is voor het karakter het verhaal."

West Side Story is vanaf donderdag 9 december te zien in de bioscoop. Bekijk de trailer hieronder.



NieuwsFilm

meest populair