Oorspronkelijk zou 'Alien' anders en vooral vreemder zijn geworden

Oorspronkelijk zou 'Alien' anders en vooral vreemder zijn geworden

Als de film niet door Ridley Scott was gemaakt.

Regisseur Ridley Scott vertelde recent in een interview dat Robert Altman de regiestoel voor Alien aangeboden had gekregen. Hoe zou het eruit hebben gezien als hij die film zou maken?

Nu gaan we natuurlijk heel erg speculeren, want het feit is dat Scott de duistere horrorfilm maakte en dat die een groot succes bleek te zijn, met meerdere vervolgen en zelfs een spin-off serie die in de maak is.

Alien regisseren
Ridley Scott bleek de vijfde keuze te zijn voor de regie van Alien. Hij wist niet wie allemaal gevraagd waren, maar Altman was een van de mensen die gevraagd waren. Een vrij verrassend aanbod, omdat hij bekend staat om zijn werk dat zich heel sterk op de personages richt.

Altman zit achter successen als M*A*S*H* en Nashville, die misschien niet direct toegankelijk waren voor een zeer breed publiek, maar wel een grote cast hadden met meerdere protagonisten. En dialoog dat heel dicht bij de werkelijkheid ligt, dus minder de nette Hollywood-realiteit reflecteren.

Ook voor de films van Altman geldt dat ze de conventies van hun respectievelijke genres volledig negeren. Hij maakte bijvoorbeeld McCabe and Mrs. Miller, een duistere western waarin de helden niet heldhaftig waren en de goederiken ook niet wonnen.

De kans is groot dat als hij een film had gemaakt in de Alien-franchise, het meer een deconstructie zou zijn geweest van het genre. Dat terwijl Scott het vooral omarmde en een topfilm maakte met precies de juiste horrorelementen.

NieuwsFilm

meest populair