Opnieuw slecht nieuws voor J.K. Rowling, schrijfster reageert

Zwerkbal heet dadelijk misschien niet meer zwerkbal...

Wouter Drummen 20 december 2021 20:30 in Algemeen
Iets meer dan een week geleden deelde Rowling een bericht op haar Twitter-pagina, maar dit wordt haar niet bepaald in dank afgenomen. De schrijfster is wederom onder vuur komen te liggen en nu blijkt er wederom slecht nieuws te zijn.

In het verleden heeft Rowling zich al eens eerder ietwat controversieel over transgenders en transrechten uitgelaten, maar net op het moment dat de zaken leken af te koelen, is er weer een nieuw bericht van de schrijfster verschenen.

Boos
Ondanks het feit dat de nodige mensen er geen kwaad in zien, zijn er ook heel wat die vinden dat Rowling weer te ver gaat. Deze recente tweet en enkele voorgaande berichten hebben ook grote gevolgen.

Zo werd Rowling niet uitgenodigd voor de speciale Harry Potter-reünie. Ook verscheen de naam van de schrijfster in piepkleine lettertjes in de Fantastic Beasts-trailer.

Daar blijft het echter niet bij. Major League Quidditch, gebaseerd op de populaire sport in de Harry Potter-franchise, wil namelijk nu zijn naam veranderen in een poging afstand te nemen van Rowling. De fictieve sport, in het Nederlands bekend als Zwerkbal, wordt nu namelijk ook in het echt gespeeld, al is dit natuurlijk wel ietsje anders dan in de films.

Reacties
Mary Kimball, de uitvoerde directrice van de Amerikaanse Zwerkbal, liet zich erover uit: "Ik geloof dat Quidditch op een keerpunt staat. We kunnen relatief klein blijven, of grote stappen nemen en deze sport naar de volgende fase brengen. Het hernoemen van de sport helpt ons i.v.m. nieuwe inkomstmogelijkheden en dat is cruciaal voor uitbreiding."

Het officiële bericht van de US Quidditch-team is als volgt: "Onze sport heeft een reputatie opgebouwd als een van de meest vooruitstrevende sporten ter wereld op het gebied van gendergelijkheid en inclusie, mede dankzij gendermaximumregel, waardoor niet meer dan 4 spelers van hetzelfde geslacht tegelijkertijd op het volg mogen spelen. We vinden het dan ook uiterst belangrijk onze reputatie eer aan te doen en zijn van mening dat dit een stap is in de juiste richting."

Reactie
Rowling reageerde er zelf ook kort op, nadat een fan haar het hart onder de riem stak. Bekijk haar reactie hieronder.De beslissing om de naam te veranderen in een poging afstand te nemen van Rowling zal waarschijnlijk niet makkelijk zijn. Buiten het feit dat Zwerkbal gebonden is aan Harry Potter, is het ook nog maar de vraag of dit wettelijk mogelijk is. Wat vinden jullie van de situatie?

NieuwsFilm