'Spider-Man'-plannen in groot gevaar door Amerikaanse rechtszaak

'Spider-Man'-plannen in groot gevaar door Amerikaanse rechtszaak

De rechter zou een punt achter de franchise kunnen zetten.

Een kleine drie maanden geleden spande Marvel Studios een aantal rechtszaken aan die erop gericht waren het volledige eigenaarschap van de rechten voor personages als Spider-Man, Iron Man, Doctor Strange en de Mighty Thor in handen te houden. Die zaak zou natuurlijk nog jaren kunnen voortslepen, maar ineens zijn er ontwikkelingen.

Afgelopen weekend was er niet alleen de briljante box office start van Spider-Man: No Way Home. Het Marvel Cinematic Universe beleefde ook grootse actie achter de schermen bij de Amerikaanse Hoge Raad, die mogelijk een game-changer kan zijn voor Hollywood en de plannen voor de Spider-man franchise voor altijd kan veranderen.

Belangrijke kwestie rond auteursrechten
Auteursrecht staat in de Verenigde Staten auteurs en hun erfgenamen toe om de rechten te claimen die ooit toegekend waren aan uitgeverijen en studio's, mits ze bepaalde tijd gewacht hebben. Disney ziet daarom beëindigingen van contracten rond beroemde superhelden binnenkomen.

Maar de regelgeving geldt niet voor alle werken. Als een werk gemaakt is onder opdracht van een werkgever, dan kan de werknemer de rechten niet claimen. Het wordt complexer als het gaat om situaties waarin er een freelancer is. Vroeger liep het vaak op die manier, wat het allemaal vrij ingewikkeld maakt. Hoe classificeer je namelijk Marvel-werken uit de jaren zestig?

Dit is waar volgens The Hollywood Reporter de game Game of Life een belangrijke rol krijgt. Die werd in 1960 voor het eerst verkocht en gemaakt door Reuben Klamer in samenwerking met Bill Markham. Markham was een gamedesigner die concepten pitchte en het prototype ontwikkelde.

Decennia later besloten de erfgenamen van Markham het auteursrecht te claimen. De rechter besloot dat het werk echter onder contract gemaakt was, en dus zouden de rechten toebehoren aan uitgeverij Milton Bradley (dat later overgenomen werd door Hasbro). Kortom: de erfgenamen konden het auteursrecht niet claimen.

De Hoge Raad in de Verenigde Staten moet die zaak nu onder beschouwing nemen. Dat komt omdat de lagere rechter zich gebaseerd had op een uitspraak voor werk onder de 1976 Copyright Act. Maar de game is ontworpen onder de 1909 Copyright Act. En dus willen de erfgenamen dat dit in ogenschouw genomen wordt door de rechtbank. Mocht de zaak aangenomen worden, dan zal dat mogelijk grote gevolgen hebben voor Marvel Studios.

Rechten op marvel-helden
Het belangrijkste argument van Disney is dat bijdragen die door freelancers voor Marvel Comics gemaakt waren (zoals rond Spider-Man, Doctor Strange en meer helden), gemaakt waren onder bewind van de uitgeverij. Dat mensen als Steve Ditko, Gene Colan, Don Heck en anderen creatieve keuzes maakten en dat vaak met groot financieel risico deden, maakt voor de studio niet uit. Dat terwijl ze alleen betaald kregen op het moment dat Marvel Comics de werken wilde uitgeven.

Disney gaat uit van succes van een decennium geleden geboekt werd rond een zaak van Jack Kirby. Maar de nieuwe zaak rond Game of Life maakt de boel toch ingewikkelder. Een decennium geleden besloot Disney met Kirby's erfgenamen een schikking te treffen met een waarde van tientallen miljoenen dollars, om het risico te vermijden dat het de rechten kwijt zou raken.

Als de zaak rond Game of Life afgemaakt wordt, kan dat grote consequenties hebben als het besluit de kant van de erfgenamen op valt. De vraag is de komende maanden dus welke kant het op zal gaan, en wat de gevolgen daarvan zijn voor de filmstudio. Het kan zomaar eens slecht aflopen.

NieuwsFilm

meest populair