'Dune'-twist was nog schokkender als de film het boek had gevolgd

'Dune'-twist was nog schokkender als de film het boek had gevolgd

Denis Villeneuve voegt het tegelijk om begrijpelijke redenen niet toe.

Let op: Dit artikel bevat SPOILERS.

Denis Villeneuve's Dune-verfilming laat wat informatie weg die de eerste grote twist veel schokkender had kunnen maken.

Villeneuve's film is gebaseerd op het gelijknamige werk van Frank Herbert uit 1965. Natuurlijk kan je niet alles uit zo'n boek naar het witte doek brengen. Een van de wijzigingen maakte echter dat een belangrijke twist minder impact maakte.

Dune-twist
Dune is het verhaal van Paul Atreides, die betrokken raakt bij een oorlog als zijn familie de zorg over planeet Arrakis in handen krijgt. Dat leidt tot een conflict tussen House Atreides en House Harkonnen, aangevoerd door de machtige Baron Harkonnen. De Baron kan de controle terugnemen met behulp van het angstaanjagende Sardaukar-leger, maar kan dat alleen nadat dokter Wellington Yueh de Atreides-familie verraadt en de schilden van Arrakeen uitschakelt. Hij verraadde hen om zijn vrouw te redden, die gevangen genomen was door de Harkonnens.

Het is vooral belangrijk dat in het boek Wellington Yueh een Suk-arts is. Dat betekent dat hij zijn meesters niet kan verraden. Daarom verdachten de familie Atreides en hun Mentat, Thufir Hawat, Yueh niet. Jessica was bovendien overtuigd van de haat van Yueh voor de familie Harkonnen, omdat ze wist dat zijn vrouw Wanna door hen vermoord was.

Dat maakte het in het boek zo schokkend dat Yueh hen verraadde. Hij kon het doen door een soort 'hendel' in zijn hoofd te vinden die het toch mogelijk maakte om de familie te verraden. Zijn keuze was extra pijnlijk doordat hij er vervolgens achter kwam dat Wanna vermoord was door de familie Harkonnen.

NieuwsFilm

meest populair