'Gladiator' had eigenlijk compleet anders moeten eindigen

'Gladiator' had eigenlijk compleet anders moeten eindigen

Gladiator is nog altijd een van de beste films van de laatste decennia.

Let op: Dit artikel bevat SPOILERS.

Ridley Scott's Gladiator eindigt met het beruchte einde waarin Maximus uiteindelijk om het leven komt. Oorspronkelijk hadden de makers een compleet ander plan voor het einde.

In Gladiator zie je hoe Maximus op een wraakmissie is om Commodus, de usurper en keizer van Rome, die zijn vrouw en zoon vermoordde, te doden. In de climax weet Maximus extreem dicht bij wraak te komen als Commodus een duel met hem aangaat. Maar niet voordat 'ie de gladiator met een mes steekt en de wond verbergt. Maximus weet gelukkig Commodus wel te doden en overlijdt vervolgens aan zijn wonden waarna hij zich in het hiernamaals bij zijn familie voegt.

Ander Gladiator-einde
In het oorspronkelijke scenario eindigde Gladiator niet met de dood van Maximus. In plaats daarvan zag je hem nog altijd leven, zijn wraakmissie vervuld en al.

In een interview met Empire Magazine onthulde Russell Crowe dat het scenario talloze malen herschreven is voordat de productie van start ging. Crowe schreef zelf samen met Scott aan het script.

Tijdens dat proces realiseerden ze zich dat Maximus niet kon leven nadat hij zijn ene doel in de film had weten te bereiken.

Volgens Crowe heeft dat ook te maken met een van de beste zinnen van Gladiator. "Die 'My name is Maximus'-speech is min of meer een zelfmoordbriefje," begon Crowe. Ridley Scott is degene die kwam met het idee om het personage om het leven te laten komen. "Dit personage draait puur en alleen om die ene daad van wraak voor zijn vrouw en kind en zodra hij dat heeft gerealiseerd, wat moet hij dan nog?"

NieuwsFilm

meest populair