'Dune' - Beste scifi-film in jaren van topregisseur Denis Villeneuve [Blu-ray]

Nu ook thuis te zien in de beste kwaliteit.

Bram de Groot 14 februari 2022 07:55 in Blu-ray
Bekijk de afbeeldingNa jaren van allerlei grootse plannen was het uiteindelijk de veel geprezen regisseur Denis Villeneuve die de regie op zich nam van de film die kortweg Dune heet. Na een wat moeizame financiële start werd uiteindelijk toch Dune: Part Two aangekondigd voor 2023.

Met een budget van ruim $165 miljoen was Dune zeker niet voorbestemd om gelijk een succes te worden. Villeneuve wist bijvoorbeeld financieel niet te overtuigen met zijn voorlaatste film Blade Runner 2049. Toch was er succes (in coronatijd) met een wereldwijde opbrengst van $400 miljoen en een bijdrage aan de groei van HBO Max in de States.

De ontvangst van Dune: Part One is sterk te noemen met een score van 83 procent op de Tomatometer op Rotten Tomatoes. "Dune worstelt af en toe met het logge bronmateriaal, maar die problemen worden grotendeels overschaduwd door de reikwijdte en ambitie van deze visueel spannende bewerking," luidt de critics consensus op die site.

Verleden week werd duidelijk dat Dune maar liefst tien Oscarnominaties kreeg toebedeeld voor onder meer Beste film, Beste bewerkte script en Beste camerawerk. Beste regie en Beste rollen zitten er niet tussen.

Must-have voor de liefhebber
Nadat de scifi-film verleden jaar oktober in de bioscopen verscheen, kun je deze nu ook op schijf aanschaffen. Uiteraard is deze ook op Video on demand beschikbaar en vanaf 8 maart staat Dune waarschijnlijk ook op HBO Max.


Bekijk de afbeelding
Nette 4K Blu-ray uitgave
Warner Bros. komt met meerdere versies, waaronder ook een 4K Ultra HD + Blu-ray uitgave. Het is de basic 4K-versie in een zwarte hoes. Op de voorkant zie je acht van de belangrijkste personages, met die van Timothée Chalamet logischerwijs als meest prominente.

De extra's zijn uitgebreid. De meeste diepgang vind je in de verzamelextra Behind-the-Scenes Featurettes. Er zijn acht video's waarvan de titels de inhoud al redelijk prijsgegeven: The Royal Houses Building the Ancient Future, My Desert, My Dune, Constructing the Ornithopters, Designing the Sandworm, Beware the Baron, Wardrobe From Another World en A New Soundscape.

En dan zijn er ook nog twee aanvullende video's met de titels Filmbooks en Inside Dune. Ook nu meerdere kortere video's. Filmbooks gaat vooral over de verschillende 'Houses' en Inside Dune zoomt in op drie verschillende grotere scènes in de film.


Dune - Part One
Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen.

Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.NieuwsFilm

meest populair