Pixar-medewerkers halen uit naar Disney die LGBTQ+-scènes vermijdt en zelfs verwijdert

Pixar-medewerkers halen uit naar Disney die LGBTQ+-scènes vermijdt en zelfs verwijdert

Een controversiële wetsvoorstel in Florida zorgt ook voor ophef in het 'Huis van de Muis'.

Het komt vandaag de dag steeds meer voor dat films LGBTQ+-sc1ènes en momenten bevatten, maar volgens meerdere Pixar-medewerkers heeft Disney in het verleden hard geprobeerd om dit tegen te houden. In een verklaring laten zij zich hierover uit.

De laatste tijd was er in Amerika veel te doen over de 'Don't Say Gay'-wet in Florida. Dit nieuwe wetvoorstel, waarvan de officiële titel 'Parental Rights in Education Bill' is, zou de discussie over seksuele identiteit en gender oriëntatie op scholen met kinderen van de kleuterklas t/m de derde klas verbieden.

Ophef
Hoewel de wet veel kritiek kreeg, hield Disney zich stil. Het 'Huis van de Muis' heeft evenmin de financiering ingetrokken van politici die het wetvoorstel steunen of sponsoren. Dit zorgde voor de nodige ophef binnenin het Disney-team.

Meerdere medewerkers vonden dit niet kunnen, en Bob Chapek, de grote baas bij Disney, liet dan ook van zich horen: "Wij staan volledig achter de LGBTQ-medewerkers, hun families en gemeenschappen. We willen gaan voor een betere wereld, waarin we meer respect voor elkaar hebben. Met onze inspirerende inhoud hopen we een steentje bij te kunnen dragen."

Onzin
Verschillende Disney-medewerkers vonden dit niet goed genoeg, maar nu laten sommige LGBTQ+-medewerkers bij Pixar ook weten dat dit gewoon niet klopt. Zij lieten weten dat Disney in het verleden een lange tijd verbood om LGBTQ+-scènes in de films te laten zien.

Zo staat er in de brief: "Bijna elk moment van openlijke homoseksuele genegenheid wordt op verzoek van Disney geknipt, ongeacht of er protest is van de creatieve teams en de bazen bij Pixar. En ook al zou het creëren van LGBTQIA+-content het antwoord zijn om discriminatie in de wereld op te lossen, mogen wij dit niet eens laten zien. Wij mogen namelijk geen 'inspirerende films' maken. Er is echt actie nodig."

Scenes
Af en toe zit er wel een LGBTQ+-scène in een Disney-film. Denk bijvoorbeeld maar aan Star Wars: The Rise of Skywalker (het lesbische koppel) en Beauty and the Beast (waarin LeFou homoseksueel is, maar de acteur die hem speelt, Josh Gad, graag veel 'verder' had willen gaan).

In Pixars Onward kwam dan weer het eerste openlijk lesbische personage voor, maar hierdoor werd de film weer in bepaalde landen gecensureerd. Sommige mensen verdenken Disney er dan ook van zulke scènes te verwijderen, om de films op grote schaal verkoopbaar te maken. Disney heeft vooralsnog niet gereageerd, maar de kans is groot dat dit verhaal nog een staartje gaat krijgen...

NieuwsFilm

meest populair