Wat betekent de naam van Harry Potter superschurk Voldemort eigenlijk?

Wat betekent de naam van Harry Potter superschurk Voldemort eigenlijk?

Niet zomaar een naam, maar een heel verhaal!

Voldemort is een van de meest iconische schurken aller tijden. Zijn naam alleen al wekt angst op bij de nodige Harry Potter-personages, maar hoe komt dat eigenlijk? Wat betekent zijn naam?

De kwaadaardige tovenaar wordt eigenlijk nooit bij zijn naam genoemd. Harry Potter hoort bij het kleine groepje dat hem Voldemort durft te noemen, aangezien de voorkeur meestal wordt gegeven aan 'You-Know-Who', oftewel in het Nederlands, 'Hij-die-niet genoemd mag worden'. Perkamentus moedigt Harry echter aan Voldemort bij zijn naam te noemen, om de schurk niet de macht over hem te geven.

Betekenis
De meeste namen van personages in het Harry Potter-universum hebben een diepere betekenis, en Voldemort is geen uitzondering op die regel. Zo is het geen geheim dat J.K. Rowling zich vaak heeft laten inspireren door de Franse taal, en dat deed ze ook voor Voldemort.

In het Frans betekent 'Vol' namelijk 'vlucht', 'de' betekent 'van' en 'mort' staat dan weer voor 'dood', dus de 'vlucht van de dood' (flight of death). Heel erg gek is dit niet, aangezien Voldemort geen bezemsteel nodig heeft om te kunnen vliegen zoals de meeste tovenaars. Rowling zei al eerder dat Voldemort zoveel macht heeft dat hij zich gewoon als een soort van schaduw kan verplaatsen.

Meer
Daar blijft het echter niet bij. Toen Voldemort zelf nog een jongen was, genaamd Tom Marvolo Riddle, kwam hij achter de horcruxes, waarin hij delen van zijn ziel kon opslaan om zo voor eeuwig te kunnen leven. Hij weet dus zelf ook, al het ware, van de dood te vluchten. Het is dan ook pas wanneer Harry Potter alle horcruxes vernietigd heeft dat Voldemort pas echt kan sterven.

NieuwsFilm

meest populair