Dit is de rol waarop Clint Eastwood's Man with No Name is gebaseerd

Dit is de rol waarop Clint Eastwood's Man with No Name is gebaseerd

Clint Eastwood's Man with No Name was te zien in Sergio Leone's Spaghetti Westerns.

Clint Eastwood's Man with No Name was gebaseerd op een bestaand filmpersonage. De Man with No name (de man zonder naam) wordt door veel fans beschouwd als een van de twee meest iconische Eastwood personages, waarvan de ander Dirty Harry is.

Eastwood heeft de man zonder naam drie keer in zijn carrière gespeeld, waarbij hij het personage in Spaghetti Westerns in de jaren 1960 speelde. Het personage is bedacht door regisseur Sergio Leone, en het personage maakte zijn eerste verschijning in A Fistful of Dollars uit 1964.

Spaghetti Westerns
Eastwood hernam zijn rol in twee andere Sergio Leone Spaghetti Westerns. Zo speelde de acteur de man zonder naam in For a Few Dollars More uit 1965 en The Good, the Bad, and the Ugly uit 1966.

De drie films zijn als het gaat om het verhaal niet met elkaar verbonden, maar de overeenkomsten van Eastwoods drie Spaghetti Western rollen maakten het duidelijk dat ze in wezen hetzelfde personage waren. Eastwoods zwervende revolverheld werd weergegeven als een onverschrokken antiheld en de snelste schutter in het Westen.

Akira Kurosawa
De man zonder naam was een nieuw soort Western protagonist die niet overeen kwam met de heldhaftige figuren die regelmatig gespeeld werden door John Wayne en Gary Cooper. Echter was het personage niet een volledig originele creatie.

Leone nam voor A Fistful of Dollars inspiratie uit de film Yôjinbô (ook wel bekend als Yojimbo). Dit was een Japanse samoerai film uit 1961 dat geregisseerd was door Akia Kurosawa.

Man zonder naam
Terwijl Leone werkte aan A Fistful of Dollars nam de regisseur zoveel inspiratie uit Yojimbo dat hij zijn film regelmatig beschreef als een onofficiële remake van de Kurosawa film. Een van de aspecten waar Leone inspiratie van nam was het hoofdpersonage Kuwabatake Sanjuro, die gespeeld werd door Toshiro Mifune.

Wanneer je Mifune's personage vergelijkt met de man zonder naam, dan zul je al snel overeenkomsten zien. Beide Mifune's Kuwabatake Sanjuro en Eastwoods man zonder naam zijn ongeschoren eenlingen en antihelden die geen onzin accepteren.

Mifune vs. Eastwood
Eastwood is door zijn rol als de man zonder naam in Leones Spaghetti Western trilogie beroemder geworden dan Mifune. Maar zonder deze Japanse rol zou het coole factor van Eastwoods rol nooit hebben gewerkt.

Gedurende een groot deel van Eastwoods carrière bepaalde zijn rol in de Spaghetti Westerns zijn imago, net zoals de samoerai filmklassiekers dat bij Toshiro Mifune deden. Er kan in zekere zin gezegd worden dat Mifune de eerste stappen van dit karaktertype uitvogelde, zodat Eastwood er in zou kunnen doorbreken.

NieuwsFilm

meest populair