Deel 1: De beste en meest lucratieve zomerblockbusters aller tijden!

Deel 1: De beste en meest lucratieve zomerblockbusters aller tijden!

Van 'Jaws' tot 'Top Gun'!

De zomer komt eraan en de bioscopen beginnen eindelijk allemaal weer beter te draaien na een lange tijd last te hebben gehad van de pandemie. In de komende maanden worden we getrakteerd op de nodige blockbusters, maar wat zijn enkele van de best onthaalde zomer blockbusters aller tijden? Zie hieronder de eerste van de vijf lijstjes die de komende dagen op FilmTotaal zullen verschijnen!

Deze zomer komen o.a. Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Top Gun: Maverick, Jurassic World: Dominion, Lightyear, Elvis, Thor: Love and Thunder én Bullet Train uit, dus we mogen niet klagen als het aankomt op blockbusters. Maar gaan ze het zo goed dan als de cult-films hieronder?

25: 'Jaws' van Steven Spielberg (1975)
De legendarische Spielberg heeft al heel wat pareltjes uitgebracht, maar een van zijn bekendere werken is zonder twijfel Jaws. Niet alleen is de opening van de film legendarisch, de film heeft een cult-status. De film zou oorspronkelijk uitkomen tijdens de kerst van 1974, maar de opnames duurden heel wat langer dan verwacht. Jaws kwam dus uiteindelijk enkele maanden later uit, in de zomer van 1975.

Spielberg en co. zagen dit echter niet zo zitten. Destijds werden de minder populaire en goede films normaalgesproken in de zomer uitgebracht, maar de film werd een gigantisch succes. Jaws was de best verdiende film tot die tijd. Het was eveneens de eerste film die meer dan 100 miljoen dollar aan de box-office ophaalde. Jaws was en is nog steeds de eerste (zomer)blockbuster en maakte Spielberg in een klap wereldberoemd.

24: 'Star Wars: A New Hope' van George Lucas (1977)
Spielberg mag dan wel de zomerblocbuster hebben 'uitgevonden', George Lucas ging nog een stapje verder. In 1977 kwam de eerste Star Wars-film uit, genaamd A New Hope. De film, waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford werd een gigantische hit en veranderde voor altijd Hollywood.

Star Wars groeide uit tot een van de geliefdste en lucratiefste filmfranchises aller tijden. Het eerste deel alleen al verdiende meer dan 300 miljoen dollar aan de box-office.

23: 'Grease' van Randal Kleiser (1978)
Een jaar na A New Hope kwam alweer de volgende zomer blockbuster uit, namelijk Grease. De film, gebaseerd op de gelijknamige en populaire musical, was een grote sensatie en wist het meeste te maken van de nostalgie van de jaren 50.

Niet alleen deden hoofdrolspelers John Travolta en Olivia Newton-John het erg goed, de nummers en de soundtrack werden ook erg sterk onthaald. Dit was ook te zien aan de box-office, aangezien de film voor bijna 160 miljoen dollar aan kaartjes verkocht.

22: 'ET: The Extra-Terrestrial' van Steven Spielberg (1982)
Enkele jaren na Jaws kwam Spielberg wederom met een zomer kaskraker, namelijk de geliefde film ET. Deze keer gooide de regisseur het over een andere boeg en wist over heel de wereld families te betoveren met zijn verhaal over een speciale vriendschap tussen een buitenaard wezen en een jongen.

De film deed het enorm goed aan de box-office, aangezien het bijna op 360 miljoen dollar kwam te staan!

21: 'Top Gun' van Tony Scott (1986)
In 1986 veroverde Tom Cruise de zomer met zijn hoofdrol in de actiefilm Top Gun van regisseur Tony Scott. De film over een straaljagerpiloot werd ijzersterk onthaald en deze zomer krijgen we dus eindelijk het vervolg hierop te zien.

Het origineel wist zo'n 170 miljoen dollar op te brengen.

Morgen komt het volgende lijstje uit (nummer 20 t/m 16), waarin o.a. Batman en Terminator 2 onder de loep worden genomen!

NieuwsFilm

meest populair