Disney dreigt rechten Mickey Mouse te verliezen door sneue wraakactie

De Republikeinen zijn duidelijk uit op wraak.

Jeffrey Kouters 11 mei 2022 20:30 in Algemeen
Als het aan de Republikeinse senator Josh Hawley ligt, verliest Disney binnenkort zijn auteursrecht over belangrijke personages als Mickey Mouse. Het is de zoveelste wraakactie van de Republikeinen nadat het entertainmentbedrijf zich heeft uitgesproken tegen de omstreden genderwet in Florida.

Hawley heeft een voorstel ingediend om de beschermingstermijn van het auteursrecht te verlagen naar 28 jaar, welke eenmaal verlengd zou kunnen worden met eenzelfde periode. Hij wil dat deze nieuwe termijn ook geldt voor reeds gepubliceerde werken. Disney zou daardoor, mocht het voorstel worden aangenomen, effectief direct zijn auteursrecht over Mickey Mouse verliezen.

Wraakactie
Het voorstel van de Republikeinse senator kan worden gezien als gerichte wraakactie op het entertainmentbedrijf. De twee partijen liggen in de clinch met elkaar sinds Disney zich heeft uitgesproken tegen een wet in Florida die het verbiedt om op scholen les te geven over gender en seksualiteit - in de volksmond ook wel de don't say gay-wet genoemd.

In Florida dreigt Disney ook de speciale status voor zijn pretparken te verliezen die ervoor zorgt dat het bedrijf veel zeggenschap heeft over het eigen terrein en minder belasting hoeft te betalen.

Invloed van Disney
Disney heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van de auteursrechtbescherming in de Verenigde Staten. Het personage Mickey Mouse was voor het eerst te zien in de tekenfilm Steamboat Willie uit 1928. Destijds kreeg het bedrijf 56 jaar bescherming toegekend.

Toen deze termijn in 1984 dreigde te verlopen, besloot Disney met succes volop te lobbyen om deze te verlengen naar 75 jaar. In 1998 lukte het Disney opnieuw om deze te verlengen. In de huidige situatie zijn de rechten van Steamboat Willie beschermd tot 2024.

Maar reken er maar op dat men achter de schermen druk bezig was met een nieuwe lobbyronde.

NieuwsFilm