Zo mega-rijk is Steven Spielberg van oa 'Jaws', 'Jurassic Park', 'Transformers' en 'E.T.'

Zo mega-rijk is Steven Spielberg van oa 'Jaws', 'Jurassic Park', 'Transformers' en 'E.T.'

De 75-jarige Steven Spielberg heeft meer bereikt dan velen van ons ooit zullen kunnen en domineert al vanaf de jaren 1970 de fantasierijke films in Hollywood

De 75-jarige Steven Spielberg heeft meer bereikt dan velen van ons ooit zullen kunnen. Als regisseur en producer domineert hij vanaf de jaren 1970 de fantasierijke films in Hollywood. Met pensioen is hij nog lang niet, want films met zijn naam blijven komen. Hij is intussen mega-rijk - en dat is nog zacht uitgedrukt.

Blockbusters als Jaws, Jurassic Park, E.T., Indiana Jones en Transformers kwamen bij hem vandaan. Sterker nog: de term blockbuster, een film maken met winst als je maar voldoende budget hebt, vond hij zelf uit.

Enorme fantasie
Steven Spielberg werd geboren in 1946 in Cincinnati, Ohio. Zijn ouders komen uit Oekraïne en zijn Joods. Als computerexpert moest zijn vader veel reizen. Het gezin met Steve en drie zusjes verhuisde steeds mee.

Steven bleek al snel een enorme fantasie te hebben en graag te filmen. Vooral buitenaardse wezens en de tweede wereldoorlog fascineerde hem. Die belangstelling komt in veel films terug.

Regisseur en producent
Zijn eerste film maakte hij al in 1959: The last gun. Hierna volgden zowel als regisseur als producent een lange lijst aan films en televisieseries als Columbo, ER en animatie als Tiny Toon Adventures.

De kritiek die volgde op zijn populaire vermaak-formule, zorgde ervoor dat hij meer serieuze films maakte als Schindler's List, The Color Purple en Saving Private Ryan. Met als gevolg dat zijn films en series allerlei prijzen, zoals Oscars en Golden Globes, wonnen in verschillende genres. Volgens het IMDB is zijn naam gekoppeld aan ongeveer 200 prijzen en 250 nominaties.

Vermogen
Commercieel gezien, is Steven Spielberg een van de meest succesvolle en machtigste mensen in Hollywood. Acht van zijn films staan in de top 100 van grootste kaskrakers. Zijn films brachten tot nu 10,1 miljard USD op.

Het vermogen van Steven Spielberg wordt door Forbes voor het jaar 2022 geschat op 3,7 miljard USD. Hij heeft verschillende ondernemingen, zoals DreamWorks. Steven Spielberg heeft verschillende huizen, waarvan eentje in New York en Los Angeles.

Dit alles, ondanks fraude door zijn management en een echtscheiding. Zijn scheiding van Amy Irving, zijn eerste vrouw, was een van de duurste onder beroemdheden aller tijden, met 100 miljoen USD voor Amy in 1989.

Meer informatie over zijn vermogen vind jij hier op Forbes.

NieuwsFilm

meest populair