Gestoord bedrag voor Tom Cruise na monstersucces 'Top Gun: Maverick'

Tom Cruise krijgt meer dan 100 miljoen dollar.

Jim Pedd 23 juli 2022 10:54 in Algemeen
Acteur Tom Cruise is de best verdienende acteur ooit, lijkt het. De acteur verdient namelijk zo'n 100 miljoen dollar met de film Top Gun: Maverick. Daarvoor heeft hij een slimme deal onderhandeld, die hem in de afgelopen decennia zo'n 1 miljard dollar opleverde.

Variety rekende uit wat Cruise precies verdient met zijn films. Zo krijgt hij voor de volgende twee Mission: Impossible-films een salaris van zo'n 12 tot 14 miljoen dollar per film. Dat is erg weinig voor een acteur van zijn statuur; collega's krijgen gemakkelijk meer dan 20 miljoen dollar vooraf betaald.

Enorm inkomen achteraf
Cruise is echter een van de weinige acteurs die nog rondlopen, wiens naam genoeg is om een publiek de bioscoopzaal in te trekken.

Daarom spreekt Cruise vaak een (in zijn geval) veel slimmere deal af. Hij krijgt een significant percentage van de zogenoemde 'first-dollar gross'. Dat betekent dat Cruise box office bonussen krijgt, nog voordat de studio quitte speelt. Een mooie afspraak, die weinig andere acteurs of actrices kunnen maken.

In het geval van Top Gun: Maverick betekent dit dat Cruise van de 1,2 miljard dollar die de film opbracht, zo'n 100 miljoen dollar mee naar huis krijgt.

"Ik zou nooit tegen Tom Cruise wedden," aldus een anonieme studiobaas. Hij stelt dat Cruise een soort supermens is, die de hele wereld over vliegt om zijn films te promoten. "De meeste acteurs zijn niet waard wat je hen betaalt, maar Cruise en misschien Dwayne Johnson rechtvaardigen hun salarissen."

NieuwsFilm