Dit 'Gladiator'-moment klopt van geen kant

Dit 'Gladiator'-moment klopt van geen kant

Marcus Aurelius kwam anders aan zijn einde.

Gladiator is een toch best klassieke film inmiddels. En zoals je mag verwachten van een film, neemt deze heel wat vrijheden met de Romeinse geschiedenis, met name rond de geliefde keizer Marcus Aurelius.

In de film Gladiator wordt Marcus Aurelius vermoord door zijn zoon, de walgelijke keizer Commodus. Marcus Aurelius wordt nog altijd gezien als de laatste in een lijn van goede keizers die daadwerkelijk het beste met het Romeinse Rijk voor hadden.

Gladiator-fout
In de film Gladiator volgen we de generaal Maximus Decimus Meridius, die een klassiek wraakverhaal meemaakt. Hij wordt gladiator gemaakt als wraak van Commodus, op het feit dat Maximus zo goed bevriend was met zijn vader Marcus Aurelius.

Gladiator zet de keizer neer als een wijs man die wil dat zijn regering weer terugkeert naar de tijden van de Romeinse Republiek.

Een vrij rechte weergave, want hij staat bekend als een van de Vijf Goede Keizers, onder wiens heerschappij het rijk relatieve vrede en stabiliteit meemaakte. Desondanks leidde Marcus wel heel wat grote oorlogen, die je ook ziet in Gladiator.

Het gaat eigenlijk mis als je kijkt naar de wens van Marcus Aurelius die graag terug zou willen keren naar de Republiek. Daar is namelijk geen historisch bewijs voor. Ook is het niet zo dat Marcus Aurelius vermoord werd door Commodus.

Hoewel Commodus gezien wordt als een tiran, heerste hij in de laatste drie jaren van het leven van zijn vader als medekeizer over het Romeinse Rijk. Een moord was dus zeker niet nodig.

NieuwsFilm

meest populair