'The Matrix': Dit is het gruwelijke lot van Zion

'The Matrix': Dit is het gruwelijke lot van Zion

Zion kwam tot een gewelddadig einde.

The Matrix Resurrections pikt de draad 60 jaar na de oorspronkelijke filmtrilogie op. Vrije mensen hebben in de film Zion verlaten voor het verborgen IO. De vraag is natuurlijk wat met Zion gebeurd is.

De nieuwe enclave, IO, is grootser, ruimtelijker qua opzet en welvarender dan het belegerde Zion. De nieuwe film bereidt de mythologie van de franchise uit en legt uit wat het lot van Zion was.

The Matrix Resurrections en IO
In The Matrix Resurrections is het niet Zion waar de overlevende mensen leven, maar dus de stad IO. Een heel nieuwe stad die door heel andere partijen bevolkt worden.

Via General Niobe leren we in The Matrix Resurrections dat Zion verwoest werd in een burgeroorlog onder de machines. Die hadden zich lange tijd echt gehouden aan de afspraak met Neo en Deus Ex Machina. Mensen mochten uit de Matrix gaan naar Zion.

Maar de Machine World leed aan den enorme energiecrisis als gevolg van de vele mensen die vertrokken. Dat leidde tot een soort oorlog om grondstoffen tussen verschillende machine-facties en die oorlog verspreidde zich naar Zion. De mensheid moest vluchten en een nieuw veilig thuis opbouwen.

IO werd uiteindelijk gebouwd door mensen en machines die gevlucht waren. Daarmee is de boel natuurlijk hoopvoller en optimistischer.

NieuwsFilm

meest populair