Hoe oud is Neo eigenlijk in 'The Matrix'?

Hoe oud is Neo eigenlijk in 'The Matrix'?

We zetten z'n leeftijd op een rij.

Hoewel acteur Keanu Reeves zowat onsterfelijk lijkt en hij er al jaren zo'n beetje hetzelfde uitziet, geldt dat zeker niet voor zijn personages. Hoe oud is Neo, zijn meest bekende personage, bijvoorbeeld? En hoe oud is hij in zowel de Matrix als in de 'echte' wereld?

De Matrix-films spelen zich zo rond het jaar 2199 af, als de mensheid tot slaaf gemaakt is door machines. Mensen dienen als batterijen en worden gevangen gehouden in een virtueel simulacron: de Matrix.

Hoe oud is Neo in de Matrix?
De leeftijd van Neo in de Matrix is moeilijk precies vast te stellen. Zijn paspoort laat zien dat hij geboren is op 13 september 1971. Daarmee zou hij tegen de 28 jaar oud zijn als de eerste film zich afspeelt.

Maar Agent Smith ondervraagt Neo op een zeker moment en dan zie je op een vel papier staan dat Neo geboren is op 11 maart 1962, waarmee hij tegen de 37 jaar oud is. Die informatie lijkt het meest precies, want Reeves was tijdens de opnames 33 jaar oud. Neo is slechts een half jaar ouder in de twee films daarna.

In de vierde film, The Matrix Resurrections, is Neo daarmee 57 jaar oud, want The Analyst laat The Matrix ruwweg 20 jaar later afspelen dan de versie van de Architect.

Neo in de echte wereld
In de eerste film is Neo zo rond de 37 jaar oud, dus even oud als zijn virtuele zelf. Dat geldt ook voor de twee films daarna, die zich slechts enkele maanden later afspelen.

De echte leeftijd van Neo is moeilijker als het op The Matrix Resurrections aankomt, door zijn dood en wederopstanding. Hoewel in de simulatie 20 jaar verstrijken, zijn er in de echte wereld 60 jaren verstreken.

Dat zou Neo in The Matrix Resurrections 97 jaar oud maken en dus niet 57 jaar oud.

NieuwsFilm

meest populair