Overleden Sidney Poitier maakte zelf zijn documentaire

Overleden Sidney Poitier maakte zelf zijn documentaire

Documentaire 'Sidney' is nu te zien en wordt verteld door hemzelf

Oprah Winfrey staat niet meer dagelijks in de spotlights, maar is nog regelmatig in een documentaire als Tina te zien. Ook produceerde zij de documentaire over Sidney Poitier die afgelopen week in première ging bij het Toronto Film Festival en op Apple TV te zien is nu.

De acteur Sidney Poitier overleed in januari 2022 op 94-jarige leeftijd en was een vriend en mentor van Oprah. Sidney maakte op verschillende manieren historie in Hollywood. Zo was hij de eerste zwarte man met een Oscar voor beste acteur voor de film Guess who's coming to dinner.

Verhaal in zijn woorden
De documentaire wordt zelf verteld door Sidney. Het is zijn verhaal in zijn woorden, want niemand kan het vertellen zoals hij dat kan. Dat zegt al genoeg over Sidney. De acteur heeft nooit nagedacht over zijn huidskleur of mogelijke vooroordelen en reisde als jonge man vanuit de Bahama's naar Hollywood - en kwam in een heel andere wereld terecht.

Oprah vertelt, dat de documentaire gedragen wordt door het vele filmmateriaal dat zij opnamen in 2012 voor een masterclass die haar productiemaatschappij produceerde. "Hij maakte de film met een vooruitziende blik, hoe erg ik dat ook vind. Hij zei, dat hij alles maar één keer zou vertellen. Zijn familie wist sommige dingen niet eens van hem en dan is het fijn dat het wel op film is vastgelegd als hij er niet meer is, vond hij."

Bijzondere man
Eén van zijn dochters vertelt, dat de bijzondere man die hij in de film was hij ook thuis in zijn stille momenten was. Ook wisten zij niet wat hun vader deed toen zij jong waren. Ze dachten dat hij een muzikant was, omdat ze hem een keer saxofoon hoorden spelen met Louis Armstrong en Paul Newman. Vervolgens dachten ze dat hij een aannemer was, toen zij een film van hem zagen waarin hij een kerk bouwde. "Het is vreemd om te bevatten als kind wat acteren is, als je je eigen vader verschillende dingen ziet doen in een film."

De documentaire zit vol beroemdheden die Sidney bij leven kenden, zoals Spike Lee en Quincy Jones. Oprah vertelt: "Met de rollen in films als de zijne veranderde hij de cultuur op de hele aarde. Het was ongekend wat hij deed, zelfs met het afwijzen van rollen. Zo weigerde Sidney een rol van conciërge aan te nemen, waarbij zijn dochter vermoord zou worden maar de vader dat zou accepteren. Dat personage betaalde extreem goed, maar Sidney vond het onmogelijk dat een vader het daarbij liet."

"Ik kreeg in die tijd veel kritiek van zwarte mensen, want ik knuffelde witte mensen en zou niet voldoende zwart uitnodigen in mijn shows. Toen ik dat aan Sidney vertelde, zei hij dat het altijd een uitdaging is om andermans dromen moet laten uitkomen."

Zij sluit af met: "Van alle mensen op de hele wereld is hij voor mij de meest bijzondere man op de wereld. Hij was mijn anker."

Het interview bij CBS Morning staat hieronder en op YouTube. Hier bij Daily Mail staan foto's van de première.



NieuwsFilm

meest populair