Waarom William Shatner toch niet blij was met zijn ruimtereis

Waarom William Shatner toch niet blij was met zijn ruimtereis

Het was een triomf, maar dat blije gevoel sloeg gauw om

De nu 91-jarige de scifi-ster uit Star Trek, William Shatner, hield het niet alleen bij zijn fictieve ruimtereizen op de televisie. In het echt is hij ook de oudste persoon die echt de ruimte inging.

In 2021 was hij 90 jaar toen hij de space shuttle van Jeff Bezos instapte. Het was een triomf, maar dat blije gevoel sloeg gauw om. In de documentaire Shatner in Space wordt meer verteld over die reis.

Overview effect
In zijn nieuwe boek vertelt William: "Mijn reis naar de ruimte had een feestje moeten zijn, maar het voelde alsof ik een begrafenis bijwoonde."

William schrijft dat hij het overview-effect had, wat meer astronauten hebben: "Als je op een afstandje naar de aarde kijkt, valt de kwetsbaarheid op van de planeet. Dat gaat instinctief."

William keek uit een raam naar de aarde en besefte dat de planeet barst van het leven, terwijl in de ruimte niets kan overleven. Zijn connectie met de aarde werd op dat moment sterker. Ook werd hij vervuld van angst, omdat hij zich realiseerde dat mensen erg destructief bezig zijn.

Er is grootsheid
Hij realiseerde zich, dat de vele verschillen en meningen van mensen zijn vanuit de ruimte niet waarneembaar. En ondanks dat hij ongelooflijk verdrietig was op dat moment, hoopte hij op een betere toekomst.

Hij schrijft: "Als mens zijn wij onbeduidend, maar er is grootsheid om ons heen. We hebben een bewustzijn. We kunnen die kans grijpen om wel toegewijd aan de slag te gaan met onze planeet."

Het artikel in Hollywoodlife staat hier. Het interview van CBS Mornings na de vlucht staat op YouTube en hieronder.



NieuwsFilm

meest populair